Schaatspeloton.nl - Nieuws - Omnium Klaas Pander Memorial afsluiter van Pim Mulier jaar

Omnium Klaas Pander Memorial afsluiter van Pim Mulier jaar

geplaatst zaterdag 12 december 2015 om 23:42:46 op Schaatspeloton.nl

Zaterdag 19 december wordt in Haarlem de eerste Klaas Pander Memorial gehouden. De Klaas Pander Memorial is een schaatsmarathonavond en bedoeld voor alle leden, maar ook voor introducees, van schaatsclubs die trainen op de Haarlemse ijsbaan. De Klaas Pander Memorial, waar gestreden wordt over een Afvalrace, Puntenkoers en Koppelkoers, geldt als afsluiting van het bijzonder Pim Mulier 150 jaar. Tijdens dit jaar werden diverse evenementen in het teken van Pim Mulier georganiseerd.

Direct bij binnenkomst kunnen deelnemers en publiek op de foto met de Klaas Pander look-a-like. Zowel de leden als de introducees van de schaatsclub hebben op deze historische avond gratis toegang tot de ijsbaan en kunnen deelnemen aan diverse activiteiten. Daarnaast zal deze Klaas Pander ook zijn oude schaatsen onderbinden en het startschot verzorgen van de wedstrijden. Om 20:00uur is de ijsbaan open en kan het publiek diverse schaatskraampjes langslopen en zich nog aanmelden om deel te nemen aan schaatskennismakingslessen. Verder kan er geschaatst worden op een schaatssimulator en worden gefietst op fietsen op rolbanden. Om 20:00uur is dan de start van de afvalrace. Tijdens de afvalrace wordt de winnaar bepaald nadat er ieder rondje deelnemers afvallen en de laatste om de overwinning sprinten. Voor tussensprints zijn ook premies beschikbaar. Om 20:30uur is de puntenkoers en tot slot van de avond nog de koppelkoers. Een hele avond dus spectaculaire wedstrijden op de ijsbaan waarbij de winnaars naar huis gaan met de Klaas Pander Trofee. Naast de ijsbaan gaat het vertier ook de hele avond door en kan er lekker gegeten en gedronken worden.

Haarlemmer Klaas Pander leefde van 7-12-1867 tot 22-12-1940. Hij was tijdgenoot van Pim Mulier en ontdekker en leermeester van de latere wereldkampioen allround Jaap Eden. Klaas was een begenadigd sporter die vooral uitblonk in schaatsen. Hij stond enkele keren op het mondiale erepodium tussen 1889 en 1891 en was in maart 1888 winnaar van de "Internationale afstandsrit" over de Leidsevaart van Haarlem naar Leiden over 29 km en eindigde voor Pim Mulier. Terwijl Jaap Eden en Pim Mulier het meest bekend zijn was er voor Pander weinig roem en belandde hij (bijna) in de hoek van de vergeten sporthelden. Om de herinnering aan hem toch levend te houden wordt er op 19 december deze schaatswedstrijd gehouden over drie onderdelen. Aan de hand van het klassement volgen tot slot finales waarin de teamgenoten elkaar afwisselen en strijden om de Klaas Pander Memorial. De wedstrijden met een marathonachtig karakter zijn aantrekkelijk voor het publiek. In een echte kerstsfeer is er gezelligheid voor jong en oud. Voor de inwendige mens is het restaurant geopend voor de nodige "koek en zopie".

Primaire informatie evenement:
Sport: Afvalrace, Puntenkoers & Koppelkoers
Wat: schaatswedstrijd en side events
Waarvoor: Afsluiting Pim Mulier 150 jaar
Wanneer: zaterdag 19 december 2015
Aanvang: om 20:00u, einde 23:00u
Prijsuitreiking: aansluitend aan wedstrijden
Toegang: gratis
Flyer: beschikbaar, zie bijlage