Schaatspeloton.nl - Nieuws - Begripvolle Bob de Vries: "Tussensprints hadden geen toegevoegde waarde meer"

Begripvolle Bob de Vries: "Tussensprints hadden geen toegevoegde waarde meer"

geplaatst donderdag 29 oktober 2015 om 17:17:35 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries

Bob de Vries

Cuphouder Bob de Vries kan het besluit van de KNSB om de tussensprints te schrappen goed begrijpen. "Ze hadden de laatste twee jaar geen toegevoegde waarde meer in de wedstrijd omdat er door te weinig rijders aan meegedaan werd." Schaatspeloton.nl sprak de Royal A-ware/Fonterra-rijder in een vooruitblik op het seizoen. Over langebaan, tussensprints, concurrentie, maar ook zijn wens de Alternatieve Elfstedentocht nog op zijn erelijst bij te schrijven.

Hoe is je voorbereiding deze zomer geweest? Klaar voor het seizoen?
Ik ben zeker klaar voor het seizoen. Aangezien de marathon dit jaar niet vroeg begon is onze voorbereidingsperiode op het ijs vrij lang geweest. Hierdoor wordt het verlangen naar de eerste wedstrijd alleen maar versterkt. Verder ben ik fysiek goed in vorm. Komend weekend een druk programma. Met de KNSB-selectiewedstrijd voor de World Cup en de tweede marathon. Dus nu we eenmaal los zijn kunnen we ook direct goed aan de bak.

Daar over gesproken, heb je nog ambities op de langebaan en de Mass-start? Zie je daar nog kansen?
Op het moment gaat het in de training goed op het langebaanvlak. Komend weekend zal uitwijzen wat de eerste helft van de winter voor mij zal brengen. Ik heb me in de voorbereiding wel echt op de marathon gefocust. Maar wanneer ik World Cups mag rijden zal ik hier zeker voor kiezen. Ik heb op dit gebied voor mijn gevoel nog niet laten zien wat ik kan.

Geen tussensprints meer dit seizoen. Wat vind je van deze aanpassing, verandert het iets voor jou in hoe je de wedstrijden in gaat gaan?
Ik kan het besluit van het schrappen van de tussensprints goed begrijpen. Ze hadden de laatste twee jaar geen toegevoegde waarde meer in de wedstrijd omdat er door te weinig rijders aan meegedaan werd. Toch blijf ik het aan de andere kant wel jammer vinden. Drie keer sprinten kort op elkaar ligt mij wel goed aangezien ik wel redelijk tempohard ben. De eerste keer dat ik de Cup won en elke sprint vol aan moest gaan om, samen met Cedric Michaud, voor de cupwinst te sprinten vond ik een mooi concept. Nu is doordat iedereen dagzeges boven het cupklassement verkiest de Cup enigszins gedevalueerd. Aangezien ik het afgelopen jaar toch al niet veel energie in de tussensprints hoefde te stoppen zal het niet veel veranderen aan de wedstrijdbenadering.

Vanuit welke hoek zie jij de concurrentie komen dit jaar?
Langzaam komt een jongere garde zich melden. Voor de winter is het altijd spannend hoe de verhoudingen in het peloton liggen. Maar bijna altijd blijkt dat er niet heel veel veranderd is. Elk jaar zijn er een paar (jonge) rijders die de stap naar de top hebben gemaakt en er vallen er ook altijd 1 of 2 een beetje tegen. Ik zie natuurlijk bij de Tjolk-ploeg van dicht bij dat deze jongens ook steeds beter gaan rijden. Daarnaast denk ik dat de namen die de dienst uit gaan maken dezelfde zijn als vorig jaar.

Op je erelijst ontbreken eigenlijk nog maar twee grote jaarlijks terugkerende prijzen: het NK op kunstijs en de Alternatieve Elfstedentocht. Zijn dat doelen voor je dit seizoen en hoe zie je daar je kansen?
De Alternatieve Elfstedentocht is zeker een doel. Ik vind de 200 km toch echt waar het in het marathonschaatsen om draait. Deze wil ik dan ook graag op mijn erelijst bijschrijven. Een NK kunstijs is een stuk lastiger aangezien het vaak enigszins afwachtende wedstrijden zijn. Ik kom meestal het best tot mijn recht in een slijtage slag. En aangezien bij een NK onze hele ploeg in vorm is zal ik veel sneller in een dienende rol terecht komen voor de sprinters.

De andere categorie├źn, wie zie je gaan winnen bij de Dames en de Beloften?
Bij de dames gaan denk ik twee rijdsters veel wedstrijden winnen. Dat zijn Irene Schouten en Francesca Lollobrigida. Maar zij zullen te weinig wedstrijden rijden om de Cup te winnen. Hierbij denk ik dat de ploeg MKBasics een goede kans maakt, en gok ik op Iris van der Stelt. Over de beloften durf ik niet veel te zeggen. Ik hoop echt dat daar een sterke jonge fanatieke lichting boven komt drijven die elkaar naar een hoger niveau tillen in de wedstrijden. Dit zou echt mooi zijn voor de doorstroom naar de A's. We kunnen wel wat aanvulling gebruiken.

Bekijk ook:

Bob de Vries
Klassementspunten tussensprints afgeschaft (21 augustus 2015)