Schaatspeloton.nl - Nieuws - Seizoen '07/'08: Marathonschaatsen in de Regio

Seizoen '07/'08: Marathonschaatsen in de Regio

geplaatst vrijdag 28 september 2007 om 23:35:00 op Schaatspeloton.nl

Nog 8 dagen te gaan tot het startschot van het marathonseizoen. In de tijd tot aan de seizoensstart zullen verschillende aspecten van het nieuwe seizoen worden belicht. Vandaag is het de beurt aan het Regionale marathonschaatsen. Ook deze competities beginnen binnenkort weer, belangrijk voor de talenten van de toekomst, maar ook voor de iets oudere in het marathonfamilie hangt er iets vanaf.

Voor de Masters, zoals vanaf dit seizoen de Veteranen-categorie van 40+ rijders genoemd zal worden, zijn de regionale wedstrijden een selectiemogelijkheid voor hun enige twee nationale wedstrijden in januari. In die maand mogen ze namelijk aantreden bij het Nederlands Kampioenschap in Assen en de KNSB Cup Finale in Alkmaar. De weg naar deze twee wedstrijden beginnen voor de Masters in de Regionale- en Baancompetities door heel het land.

Elke baan in Nederland houdt haar eigen Baancompetitie. Van Alkmaar tot Geleen, van Den Haag tot Groningen zullen de plaatselijke marathonrijders hun kunsten ten tonele brengen. Maar hoe belangrijk deze competities ook zijn in de groei van talent naar landelijk marathonrijder, de belangrijkste uithangborden van het Regionale marathonschaatsen vinden we in twee wedstrijden. De Noord-Oost Competitie in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland en het 6-Banentoernooi in Noord-Holland/Utrecht en Zuid-Holland.

Noord-Oost Competitie
De Noord-Oost Competitie bestaat uit acht wedstrijden netjes verdeeld over de vier 400 meterbanen in de regio. Op 4 november wordt in Heerenveen de eerste wedstrijd gereden, 24 februari zal in Deventer de finale van deze competitie worden gereden. In totaal zes categorieën rijden hun races in de Noord-Oost Competitie. Drie C Divisies (C1, C2 en C3), Twee Master Divisies (V1 en V2) en één categorie voor de Dames.
De laatste winnaars van de Dames en C1 Divisie, Marloes Verschoor en Frank Posthumus, zullen dit jaar op het landelijke niveau proberen de stap naar de top te maken. De Masters V1 categorie werd afgelopen seizoen gewonnen door Sjouke Hellinga, die ook op zowel het NK op kunst- als natuurijs, als de Essent Cup Finale goed was voor de tweede plaats.

6-Banentoernooi
Vergeleken met de Noord-Oost Competitie bestaat het 6-Banentoernooi uit meer wedstrijden op de 6 banen van de Gewesten Noord-Holland/Utrecht en Zuid-Holland. Bekend is al dat op 21 oktober in Haarlem de competitie begint, maar waar en wanneer de competitie zal eindigen is nog niet bekend. In de 8e of 9e week van het nieuwe jaar zal de finale gereden worden in de drie categorieën die het toernooi kent. De C Divisie en de Masters rijden standaard 50 ronden, de Dames rijden in het westen van het land 30 of 35 ronden.
Ook hier vertrekken de winnaars bij de Dames en C-rijders, Sanne Bax en Michiel Maerten, naar het landelijke podium. Arjan Bakker, ook winnaar van de Essent Cup Finale, won vorig seizoen bij de Masters in het 6-Banentoernooi.

Regiocompetitie Zuid
Voor de Masters in het zuiden van het land, die buiten zowel de Noord-Oost Competitie als het 6-Banentoernooi vallen, is er een speciale Regiocompetitie Zuid georganiseerd. Dit jaar gaat dit toernooi haar derde jaar in.

Bekijk ook:

Bekijk de Regionale Kalender