Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dick van Gangelen Trofee stopt na conflict met KNSB

Dick van Gangelen Trofee stopt na conflict met KNSB

geplaatst woensdag 9 september 2015 om 23:40:42 op Schaatspeloton.nl

De Dick van Gangelen Trofee, de prijs voor de Marathonschaatser van het Jaar, houdt op te bestaan. Komend seizoen zal er geen opvolger komen voor Bob de Vries en Mariska Huisman als winnaars van de Dick van Gangelen Trofee. De stichting die de trofee al meer dan tien jaar organiseert, trekt zich terug na een vertrouwensbreuk met de KNSB. De KNSB reageerde verbaasd op het stoppen van de organisatie achter de prijs.

De Stichting Dick van Gangelen Trofee geeft aan dat de schaatsbond anderhalf jaar geleden met hen overeen was gekomen dat de bond in een steeds moeilijker wordende sponsormarkt garant zou staan voor het prijzengeld, dat aan de Marathonschaatser van het Jaar is verbonden. Onlangs liet de KNSB in een kennismakingsbijeenkomst met nieuwe bestuursleden van de stichting weten dat er ondanks die afspraken van een financiƫle garantie geen sprake zal zijn, omdat de schaatsbond daar geen geld voor zegt te hebben. "Het gaat om een bedrag van maximaal 5000 euro per jaar." Meldt voorzitter Willem Ammerlaan, grondlegger van de Dick van Gangelen Trofee. "Bovendien bleek de KNSB achter de rug van de stichting om te werken aan plannen voor een eigen prijs voor de marathonschaatser van het jaar. Op een bijeenkomst voor vrijwilligers maakte de KNSB in Enschede daar pontificaal melding van." Ammerlaan is hierover geschokt en verbijsterd. "Dit is een onaanvaardbare schending van afspraken. Maar het gaat ons nog niet eens zo zeer om dat geld. Het is vooral de onbetrouwbaarheid van de KNSB, die tien jaar lang van ons werk heeft geprofiteerd en nu stiekem een eigen prijs aan het bedenken is".

"Daarmee worden niet alleen wij geschoffeerd, maar ook al die legendarische oud-schaatsers, de iconen van de Elfstedentocht, die al die jaren in het bestuur of als juryleden aan ons zijn verbonden. De helden van toen, die daar nooit een dubbeltje vergoeding voor hebben gekregen. Die altijd alles zelf betalen omdat ze iets willen terugdoen voor de sport die hen zo veel gebracht heeft. De KNSB moet zich diep schamen. Zo werkt de arrogantie van de macht, zo gaat de schaatsbond met zijn vrijwilligers om'.

De afgelopen dagen heeft het stichtingsbestuur zich intensief beraden over de vraag of na zo'n vertrouwensbreuk de Dick van Gangelen Trofee nog wel kan en wil samenwerken met de KNSB.

De KNSB laat op Schaatsen.nl weten zich totaal niet te herkennen in de kritiek vanuit de stichting van de Dick van Gangelen Trofee. "Ik ben hoogst verbaasd", vertelt de woordvoerder van de bond aan die website. "Wij hadden in onze beleving een voorstel gedaan waar inhoudelijk nog niet op was gereageerd. Daardoor vind ik het vreemd dat er nu opeens zo'n reactie is."
Die reactie waar door de bond op gewezen wordt is de openbare afwijzing van wat de stichting noemt "In een poging het gezichtsverlies nog wat te beperken heeft de bond laten weten dat zij de stichting financieel alsnog enigszins tegemoet wil komen en zegt zij het plan voor een eigen nieuwe schaatsprijs los te willen laten." De stichting Dick van Gangelen Trofee is echter tot de conclusie gekomen dat zij niet verder wil met een organisatie, die zij niet kan vertrouwen. Daarom trekt de stichting zich terug uit het marathonschaatsen. "Met pijn in het hart en in de wetenschap dat de binnen de KNSB toch al slecht bedeelde marathonschaatsers er opnieuw de dupe van worden." Aldus de Stichting Dick van Gangelen Trofee.

"We hebben inmiddels gehoord dat het bestuur van de Dick van Gangelen Trofee ons voorstel naast zich neer heeft gelegd en niet bereid is om hierover met de KNSB en het Sectiebestuur Marathon in gesprek te gaan." Reageert de schaatsbond teleurgesteld op Schaatsen.nl.