Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nieuwe kalender dan eindelijk bekend

Nieuwe kalender dan eindelijk bekend

geplaatst zaterdag 8 september 2007 om 13:13:00 op Schaatspeloton.nl

Vier weken voor de eerste wedstrijd in Amsterdam is de marathonkalender voor het seizoen 2007/2008 dan eindelijk bekend. De Essent Cup op zondagmiddag zal bestaan uit 15 wedstrijd, waarbij ook de Dames 9 maal op het ijs verschijnen. Tussen Kerst en Oud en Nieuw zal de finaleweek van deze competitie worden gereden op 5 achtervolgende middagen. Februari wordt natuurijsmaand.

Het heeft lang geduurd maar de nieuwe marathonkalender ziet er nu dan ook heel anders uit dan afgelopen jaren. Dit alles blijkt uit de kalender die door de KNSB naar de gewesten is gemaild. Zoals al eerder bekend was keert de zaterdagavondcompetitie terug na een jaar afwezigheid. Veertien zaterdagen zullen de A Divisie, B Divisie en Dames hun traditionele marathon rijden, de eerste wedstrijd vindt 6 oktober in Amsterdam plaats. Deze avonden zullen beginnen met de Dames om 18:30 uur, gevolgd door de A Divisie om 19:30, afsluitend zal de B Divisie om 20:45 uur starten. In de A Divisie is enkel de van deze competitie finale op 19 januari in Alkmaar met 150 ronden langer dan 100 ronden.

De zondagmiddagcompetitie, ontworpen voor SBS 6, zal 21 oktober in Assen beginnen. De eerste zes weken zullen enkel de Topcompetitie Heren rijden. Zij starten om 12:00 uur. 2 december zullen de Dames instromen, voor hen zal de starttijd om 10:30 uur zijn. De laatste week van het kalenderjaar zal in het teken staan van de Essent Cup finaleweek. In Utrecht (do. 27 december), Groningen (vr.), Assen (za.), Eindhoven (zo.) en Amsterdam (ma. 31 december) zullen zowel de Dames als Heren in actie komen. Op de zaterdag in Assen zullen ook de B-rijders rijden.

Na de finale van de Essent Cup staat op 6 januari in Assen de Essent Nederlandse Kampioenschappen op het programma. Traditioneel rijden hier alle categorieën hun maximale afstand.
Nieuw is in januari ook het debuut van de trajectijsbaan van Biddinghuizen op het programma. De woensdagen 9, 16 en 23 januari zullen hier de wedstrijden plaats vinden.

Februari zal de natuurijsmaand worden met World Grand Prix wedstrijd op elke zaterdag. 30 januari zullen de Essent Open Nederlandse Kampioenschappen plaats vinden op de Weissensee. Opvallend is dat de World Grand Prix, volgens de kalender, uit vier 200 kilometerwedstrijden voor Heren zal bestaan. Vorig seizoen werd er nog afgewisseld in afstanden tussen de 100 en 200 kilometer. Hierin bleek toch duidelijk een schifting qua rijders rond de 150 kilometer. De vraag is dan ook of vier specialistische 200 kilometerwedstrijden achter elkaar niet teveel van het goeden is.

Bekijk ook:

De Kalender