Schaatspeloton.nl - Nieuws - Wat worden de World Grand Prix locaties?

Wat worden de World Grand Prix locaties?

geplaatst zaterdag 15 september 2007 om 22:07:00 op Schaatspeloton.nl

Vorige week werd na lang wachten de kalender voor het nieuwe marathonschaatsseizoen dan eindelijk bekend gemaakt. Op de kalender bevonden zich in februari vier wedstrijden van 200 kilometer op natuurijs. Inmiddels heeft de KNSB twee wedstrijden veranderd naar 150 kilometer. Uit de kalender blijkt de locatie van deze wedstrijden nog niet, een rondje langs de verschillende organisatoren biedt meer duidelijkheid.

De World Grand Prix-wedstrijden staan in de planning op de zaterdag 2, 9, 16 en 23 februari. De eerste wedstrijd in de cyclus zal vrij logisch naar de Weissensee gaan. Die plek, met toch de meeste organisatorische ervaring, staat met de Open Nederlandse Kampioenschappen op 30 januari al op de kalender. Ook de Stichting Winter Marathon meldt al op haar site op 2 februari de Alternatieve Elfstedentocht en dus lijkt dit onomstreden.

De tweede wedstrijd zal waarschijnlijk naar het Tsjechisch Lipno Meer gaan. De organisatie van deze wedstrijd meldt al op haar website dat haar marathon op de voorlopige kalender van de KNSB staat. "Vooruitlopend is het bestuur bezig met de opzet van een programma van 4 tot en met 11 februari 2008 waarbij de marathon op zaterdag 9 februari het hoogtepunt van de activiteiten vormt." Opmerkelijk is wel dat op het Lipno Meer tot nu toe nog nooit een marathonwedstrijd is georganiseerd. Vorig seizoen stond het evenement buiten de KNSB-kalender ingepland. De warme Europese winter voorkwam echter toen nog het debuut.

Ook de derde wedstrijd op 16 februari lijkt vrij duidelijk. De Stichting International Sport Events maakte eerder al bekend op die datum in Borlänge een 150 kilometer wedstrijd te zullen gaan organiseren. Dit sluit dus compleet aan met de door de KNSB gepresenteerde kalender. Het marathonpeloton bezocht Borlänge al twee seizoenen achter elkaar.

Voor de finale op 23 februari lijkt het peloton dan de Botnische Golf over te gaan steken voor een 200 kilometer wedstrijd in Kuopio. Op het Kallavesimeer wordt daar op 23 februari de Finland Ice Marathon georganiseerd. Het zal raar moeten lopen wil dit dus niet de afsluiting van het marathonschaatsseizoen worden.

Hiermee lijken Canada en Estland buiten de hoofdprijzen te grijpen. De Sylvan Lake Ice Marathon kan dan misschien nog enkele schaatsers trekken die na dit circuit nog steeds niet genoeg hebben van het natuurijs. De wedstrijd onder organisatie van Evert van Benthem staat voor 2 maart op de kalender.