Schaatspeloton.nl - Nieuws - Karen Teuling neemt afscheid

Karen Teuling neemt afscheid

geplaatst dinsdag 20 januari 2015 om 23:38:35 op Schaatspeloton.nl

Karen Teuling

Karen Teuling

Na dit seizoen zal Karen Teuling (Inbouwcentrum Grandia/Waeco) stoppen met landelijk marathonschaatsen. De 41-jarige Eindhovense is dan 11 jaar op het hoogste niveau actief geweest. Haar beste prestaties haalde ze op natuurijs waar ze in 2006 derde werd in de Weissensee Cup en in 2009 in de Aart Koopmans Memorial tot een zesde plaats kwam. Teuling die op kunstijs de laatste jaren moeilijk de wedstrijden uitrijdt hoopt verder te kunnen schaatsen bij de Masters.

Karen Teuling debuteerde in 2004 op latere leeftijd in het marathonschaatsen. Na zeven jaar gesponsord te zijn door PANalytical, een röntgenbuizenfabriek waarvoor ze nog steeds werkt, kwam Teuling eerst twee seizoenen uit voor Stouwdam en daarna de laatste twee seizoenen voor Inbouwcentrum Grandia/Waeco. In het Gewest Noord-Brabant/Limburg/Zeeland werd ze meerdere malen kampioen op kunstijs en in 2010 behaalde ze ook de zuidelijke titel op natuurijs. Opvallend waren bij Teuling het verschil tussen prestaties op kunstijs, waar ze vaak grote problemen had om wedstrijden uit te rijden, en natuurijs waar ze enkele malen top-20 reed. In 2006 werd ze achter Mariska Huisman en Andrea Sikkema derde in de Weissensee Cup. Op dezelfde Weissensee werd ze in 2009 zesde in de opvolger van die wedstrijd de Aart Koopmans Memorial, datzelfde jaar kwam ze in Zweden tot een elfde plaats in de Grand Prix. In De honderd van Earnewâld kwam ze in 2012 tot een twaalfde plaats in deze natuurijsklassieker. Ook bij de NK's op natuurijs van 2010 (15e) en 2013 (13e) kwam Teuling tot een top-20-klassering, terwijl ze op kunstijs alleen in 2009 de titelstrijd voltooide met een 47e plaats.

Teuling geeft aan naast haar 40-urige werkweek altijd geprobeerd te hebben om zo ver mogelijk te komen. Het werd voor haar echter steeds moeilijker om de baanwedstrijden uit te rijden. "Ik heb door de jaren het niveau van de dames in de breedte sterk omhoog zien gaan." aldus Teuling die graag bij de masters haar wedstrijden wil blijven rijden zowel bij de marathon als bij de langebaan. Waarbij ze hoopt dat de deelname door de dames in de toekomst wel groter wordt. Ook hoopt de Eindhovense op een andere manier betrokken te blijven bij haar team Inbouwcentrum Grandia/Waeco of bij het marathonschaatsen in het algemeen. Teuling bedankt iedereen die bij het marathonschaatsen betrokken is (geweest) voor de mooie wedstrijden en de leuke contacten.

Bekijk ook:

Karen Teuling