Schaatspeloton.nl - Nieuws - Druk weekend voor marathonschaatsers

Druk weekend voor marathonschaatsers

geplaatst donderdag 27 november 2014 om 19:42:02 op Schaatspeloton.nl

Vorig jaar won Lisa van der Geest de Openingsmarathon op Flevonice

Vorig jaar won Lisa van der Geest de Openingsmarathon op Flevonice (bron: Schaatspeloton.nl)

De marathonschaatsers hebben een druk weekend voor de boeg. Naast de gebruikelijke KPN Marathon Cupwedstrijd, ditmaal zaterdagavond in Assen, staat zondagochtend de Openingswedstrijd van Flevonice op het programma. Naast de marathon in de Drentse hoofdstad en de opening van het schaatsseizoen op Flevonice staat voor rijders uit de omgeving van Amsterdam de 40e editie van de Nico Waterman Trofee op het programma en wordt er gestreden in regiocompetities en in Québec.

Laatste marathon van Assen?
In Assen start het peloton misschien wel voor de laatste keer. De Drentse ijsbaan lijkt op dit moment geen lang leven meer te hebben omdat noodzakelijke vernieuwingen te duur zouden zijn voor de eigenaar. Op De Bonte Wever starten om 18:00 uur de Heren van de Eerste Divisie voor hun wedstrijd over 100 ronden. 19:30 uur volgen de Dames voor 70 ronden en de Heren uit de Top Divisie sluiten de avond af met hun 125-rondenrit die om 20:30 uur start. De winnaar zouden zomaar eens als de laatste marathonschaatsers in Assen de boeken in kunnen gaan. Schaatsliefhebbers uit de omgeving hopen in elk geval van niet en roept iedereen op de wedstrijd bij te wonen om de steun voor de Assense ijsbaan te tonen.

Ploegentijdrit en marathon op Flevonice
De ochtend na de marathon in Assen mag het peloton in actie komen op Flevonice. Op de trajectijsbaan in Biddinghuizen wordt een klassement opgemaakt over een ploegentijdrit en een pelotonsrit. Om 08:30 start de eerste damesploeg van 3 of 4 rijdsters voor een ploegentijdrit van 3 kilometer. De tijd van de derde dame telt. Bij de heren, die om 9:00 uur starten, rijden met 5 of 6 rijders en voor hen telt de tijd van de als vierde aankomende rijder. Omdat de verschillen groot kunnen oplopen bij de ploegentijdrit heeft de KNSB besloten alleen aan de winnaar de werkelijke tijd te geven. De 2e ploeg krijgt altijd 3 seconden extra, de derde ploeg altijd 6 seconden extra en daarna tot plek 10 oplopend met 2 seconden. Daarna wordt voor elke lager finishende ploeg 1 seconden extra meegenomen. Met de verschillen na de ploegentijdrit zal om 9:45 uur voor de Dames en om 11:05 uur voor de Heren gestart worden voor een pelotonsrit. Voor de niet winnende ploeg betekend dit aanvallen, want aan de meet zijn er voor de sprinters geen bonificatieseconden te verdienen.

40e editie Waterman Trofee
Zondagavond mogen rijders uit de omgeving van Amsterdam nogmaals aan de bak in de 40e editie van de Nico Waterman Trofee. In dit omnium strijden koppels in een puntenkoers, afvalkoers en koppelkoers om deze prestigieuze prijs. Op regionaal vlak wordt daarnaast zaterdagavond ook in de Leisure World Regiocompetitie Oost en het 6-Banentoernooi gestreden.

Ook Noord-Amerikaanse marathonschaatsers aan de bak
Naast de wedstrijden in Nederland start dit weekend ook de marathonschaatscompetitie in Noord-Amerika. Op de Glace Gaétan-Boucher Oval zal de Marathon de Québec worden verreden. Dit is de eerste etappe van de competitie voor marathonschaatsers in Canada en de Verenigde Staten. Zaterdag starten de schaatsers voor 25 kilometer, zondag volgt een uurswedstrijd. In het weekend van 1 maart zal de finale van deze competitie worden verreden.