Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aanval op Werelduurrecord door Tristan Loy

Aanval op Werelduurrecord door Tristan Loy

geplaatst donderdag 25 oktober 2007 om 11:46:00 op Schaatspeloton.nl

De Franse marathonschaatser Tristan Loy (BAM Schaatsteam) wil aan het eind van dit schaatsseizoen het Werelduurrecord gaan aanvallen. Eind vorig seizoen zette Casper Helling (Safan/Sportuitslag) dit record in Salt Lake City op 41 kilometer, 969 meter en 10 centimeter. Als de aanval in Heerenveen slaagt treedt Loy in de voetsporen van zijn landgenoot Léon Quaglia die 80 jaar eerder werelduurrecordhouder was.

15 maart 2007 schaatste Casper Helling het toen geldende werelduurrecord van Henk Angenent (TNT Express) uit de boeken. De Elfstedenwinnaar had het record sinds 2004 in handen nadat hij in Calgary 41 kilometer en 669,49 meter had geschaatst. Als het aan Tristan Loy ligt kan Helling minder lang van zijn record genieten als Angenent. De Fransman wil aan het einde van dit seizoen het record aanvallen op het ijs van Thialf. Loy had eerder al het werelduurrecord op de skeelers in handen.

Zou Tristan Loy er in slagen om het werelduurrecord van Casper Helling te breken, dan is hij niet de eerste Fransman met dit record. Vanaf januari 1928 was het record 40 jaar in handen van Léon Quaglia. De Fransman schaatste in een uur 32.970 meter op het ijs van Chamonix, waar dat jaar toen de Olympische Spelen werden verreden. Pas op 11 februari 1968 werd dit record officieel verbroken door de Nederlander Tonny Ferweda.
Na 40 jaar kan Tristan Loy het werelduurrecord dus weer in Franse handen brengen.