Schaatspeloton.nl - Nieuws - Trofee Elfstedenwinnares Van der Hoorn (1985) alleen omdat geen Leeuwarder man finishte

Trofee Elfstedenwinnares Van der Hoorn (1985) alleen omdat geen Leeuwarder man finishte

geplaatst dinsdag 28 oktober 2014 om 22:55:00 op Schaatspeloton.nl

Elfstedentochtwinnares Lenie van der Hoorn heeft in 1985 alleen een trofee mogen ontvangen omdat geen Leeuwarder man de wedstrijd had voltooid. Dit meldt schrijver Mark Hilberts in zijn boek 'Deelnemen mag... winnen is een ander verhaal' over vrouwen in de Elfstedenwedstrijd dat 12 november verschijnt. De M.H. Geertsprijs die bedoeld was voor de eerste Leeuwarder werd alsnog uitgereikt aan de eerste vrouw waar voor de start geen prijs voor was voorzien.

12 november zal in het Elfstedenmuseum in Hindeloopen het eerste exemplaar worden uitgereikt van een nieuw boek over vrouwen in de wedstrijd van de Elfstedentocht. Auteur Mark Hilberts belicht in het boek de bijzondere positie van vrouwen in de Elfstedenwedstrijd die zwaar moesten vechten om te worden meegeteld. Hilberts is in de archieven de Vereniging  Friesche Elfsteden gedoken en diepte interviews gehouden met 38 voormalige topschaatssters.

Zo wordt het verhaal besproken van de inmiddels 90-jarige mevrouw Wobkje Hutting-Kooistra, die in 1941 als eerste vrouw finishte in de toertocht. Haar werd deelname aan de wedstrijd streng verboden! Pas in 1985 mochten vrouwen starten in de wedstrijd. Maar een prijs was niet voorzien. Op de valreep werd dus de M.H. Geertsprijs beschikbaar gesteld. Deze beker was eigenlijk bedoeld voor de eerste Leeuwarder in de wedstrijd. Een Leeuwarder was in de uitslag niet te vinden waardoor Lenie van der Hoorn-Langelaan, die als eerste vrouw in de wedstrijd finishte voor Betty Westerveld en Ineke Kooiman, alsnog een beker in ontvangst mocht nemen. "Zo werd op de valreep een blamage voorkomen." Aldus Hilberts. "Heel Nederland juichte voor Evert van Benthem terwijl er in 1985 voor  vrouwen in de wedstrijd geen prijzen waren! Deelnemen mag, winnen is een ander verhaal..."

Een ander verhaal dat in het boek belicht wordt is onder andere dat van Ingrid Paul, in 1986 Nederlands Kampioen op natuurijs en winnares van de Rottermerentocht, maar als niet-lid van de Vereniging Friesche Elfsteden niet welkom in de Elfstedentocht. "Eerst waren er wat vage toezeggingen dat het misschien toch zou mogen, maar om om vijf uur 's ochtends vlak voor de start kreeg zij definitief te horen dat ze niet van start mocht gaan in de wedstrijd. Teleurgesteld stapte ze direct in de auto naar huis."

Bekijk ook:

http://www.vrouwenelfstedentocht.nl/