Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma maakt dominantie A-ware/Fonterra af

Jorrit Bergsma maakt dominantie A-ware/Fonterra af

geplaatst zaterdag 18 oktober 2014 om 22:11:55 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma ontvangt in Amsterdam als 43e de Jaap Eden Trofee geflankeerd door zijn ploeggenoten Jorrit Bergsma en Ingmar Berga.

Jorrit Bergsma ontvangt in Amsterdam als 43e de Jaap Eden Trofee geflankeerd door zijn ploeggenoten Jorrit Bergsma en Ingmar Berga. (bron: Schaatspeloton.nl)

De 43e Jaap Eden Trofee is in Amsterdam gewonnen door Jorrit Bergsma (A-Ware/Fonterra). De Olympisch Kampioen pakte als enige twee ronden voorsprong op het peloton en reed onbedreigd naar de overwinning. Hiermee bekroonde hij de dominantie van A-ware/Fonterra die verder ging waar BAM was opgehouden. Het hele podium kleurde in de hoofdstad lichtblauw; Arjan Stroetinga en Ingmar Berga (beiden A-ware/Fonterra) werden twee en drie.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd met een spandoek dat door het peloton werd meegedragen steun betuigd aan Christijn Groeneveld (Team Van Werven) en hem beterschap gewenst. Nadat het startschot had geklonken werd het talrijk aanwezige publiek getrakteerd op een interessante wedstrijd waarin A-ware/Fonterra aantoonde op dit moment de ware opvolger van BAM te zijn in het peloton. Van Werven, al dan niet beïnvloed door de zware week na het ongeval van Groeneveld, miste in de hoofdstad slag na slag. De eerste slag was een kopgroep van in eerste instantie vier die snel de voorsprong uitbouwde.

Van het viertal kon Douwe Bierma (Schaatsteam Bouw & Techniek) op het moment-supreme het tempo niet volgen, maar Jorrit Bergsma, Mats Stoltenborg (Team Tjolk) en Simon Schouten (Husqvarna/Primagaz) gingen wel rond. Het viel hierna geen moment stil, met name Jouke Hoogeveen (Team Tjolk) leek op zijn thuisbaan niet over zijn hart te kunnen verkrijgen niet aan te vallen. Hoogeveen maakte onderdeel uit van een kopgroep met verder ploeggenoot Erik Jan Kooiman (Team Tjolk), Fabio Francolini (Schaatsteam Bouw & Techniek), Jan van Loon (AB Vakwerk Schaatsteam) en met Arjan Stroetinga, Ingmar Berga, Bob de Vries en Niels Mesu de hele A-Ware/Fonterra ploeg waaronder Bergsma die zijn tweede ronde voorsprong pakte. Hiermee was de wedstrijd beslist. De Olympisch Kampioen zou de 43e Jaap Eden Trofee gaan winnen. In de sprint van de tweede groep legde Arjan Stroetinga en Ingmar Berga beslag op de tweede en derde plek om zo het podium volledig lichtblauw te kleuren, de nieuwe kleuren van A-ware/Fonterra.

Bekijk ook:

Uitslag