Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pieter-Jan van Eck en Ruud Borst gaan stoppen

Pieter-Jan van Eck en Ruud Borst gaan stoppen

geplaatst maandag 10 februari 2014 om 14:25:39 op Schaatspeloton.nl

Team Snelle Jelle ziet na dit seizoen met Pieter-Jan van Eck en Ruud Borst twee van haar rijders afscheid nemen van het marathonschaatsen. De 41-jarige Borst is de nummer zes van de Elfstedentocht van 1997 en de laatste winnaar van de natuurijsklassiekers Oldambtrit en de Westland Marathon. De pas 24-jarige Van Eck had een stormachtig carrière en is de jongste marathonschaatser die ooit een kunstijsmarathon op topniveau won en was in 2010 winnaar van de Aart Koopmans Memorial.

Pieter-Jan van Eck debuteerde in 2006/07 op 17-jarige leeftijd voor MM Guide-Regio Bank in de Top Divisie. Dat jaar won hij twee wedstrijden voor reserverijders die in dat seizoen bij de SBS6-competitie verreden werden. Een jaar later, na een overstap naar Safan, won hij zijn eerste en naar nu blijkt enige kunstijsoverwinning op het hoogste niveau. In de kleuren van Van Werven eindigde hij in 2010 als tweede tijdens de natuurijklassieker De Ronde van Loosdrecht en won de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Op het Runnmeer werd hij tweemaal tweede. Na een gevoelige en stormachtige breuk met Van Werven in de zomer van 2010 kwam Van Eck nooit meer tot het niveau wat hij daarvoor toonde. Voor Wadro, Team Brabant en dit seizoen Team Snelle Jelle kwam hij niet meer tot ereplaatsen. Dit seizoen was hij op het open Nederlands Kampioenschap echter weer goed voor een zevende plaats. Toch besluit Van Eck op een jonge leeftijd de schaatsen op te bergen en niet meer terug te keren in het peloton.

Ruud Borst was met name in de jaren '90 een absolute topper. Tweemaal was de 2.01 meter lange Borst goed voor de Open Nederlandse titel, driemaal won hij de Alternatieve Elfstedentocht. In 1999 behaalde Borst de Nederlandse kunstijstitel en in totaal won hij achtmaal een marathon op kunstijs. In 1996 was Ruud Borst de laatste winnaar van de Groningse Oldambtrit en in 1997 de Zuid-Hollandse Westland Marathon. Die laatste overwinning was twee dagen voor de Elfstedentocht waarin een zieke Borst als zesde eindigde. De laatste jaren was Ruud Borst met name als ijskapitein actief in teams waar hij vaak veel jongere schaatsers op sleeptouw nam. In 2013 eindigde Borst op het Runnmeer tijdens de KPN Grand Prix Finale als zevende, zijn laatste top-10-klassering.

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2014