Schaatspeloton.nl - Nieuws - Heideman wint na wederom hectisch schiftingssprint

Heideman wint na wederom hectisch schiftingssprint

geplaatst zondag 28 oktober 2007 om 17:37:00 op Schaatspeloton.nl

De tweede wedstrijd in de Essent Cup is gewonnen door Jan Maarten Heideman (DSB Bank). De rassprinter maakte in de finale de sprong naar de wederom in een hectische schiftingssprint, het scorebord functioneerde niet op het kritische moment, ontsnapte Bob de Vries (BAM Schaatsteam). De klassementsleider had aan de tweede plek genoeg om zijn Gouden Trui te behouden.

De wedstrijd in Amsterdam begon mat, enkele rijders probeerde wel een lichte aanval maar geen moment leek het er ook maar op dat iemand de ruimte zou krijgen. Vlak voor de eerste klassementspurts na 20 ronden gingen Geert-Jan van der Wal (Nefit HR Ketels) en Andrès Landman (Foekens) in de aanval, waarbij het duo de punten in de eerste twee sprints verdeelde. Achter hen was het Cedric Michaud (Nefit HR Ketels), die de hele wedstrijd streed om elke tussensprintpunt, die derde werd. Ook bij de tweede serie sprints was het een tweetal dat in de aanval ging. Yoeri Lissenberg (Adformatie/Jobnews) en Joost Juffermans (TNT Express) verdeelde hier de punten in de drie middelste tussensprints. Met nog 40 ronden op het bord waren het ook aanvallers die de derde sprintserie kaapte. Alain Gloor (Power-Play.nl) en Ralf Zwitser (Adformatie/Jobnews) verdeelde de belangrijkste punten, op korte afstand werd Koos Kortekaas (InterCarParts/Vlasman) drie maal derde.

Nadat de tussensprintpunten verdeeld waren probeerde Peter Baars (DSB Bank) in een wanhoopspoging met een aanval de schiftingssprint te ontlopen. Deze schiftingssprint 20 ronden voor de finish draaide opnieuw uit op een wanorde. Belangrijk punt hierbij was dat het scorebord niet functioneerde en het zo niet mogelijk was te zien welke twintig rijders de laatste ronden mochten rijden. Dit moest door de speaker bekend worden gemaakt.

Behalve de wanorde waren ook verschillende rijders het niet eens met de twintig geplaatste rijders. Sommige dachten zeker te weten voor een ander door gekomen te zijn die wel door mocht en weer andere dachten al zeker te weten uitgeschakeld te zijn. Bij de selectieprocedure van de twintig finalerijders wordt gebruik gemaakt van de doorkomsttijden van de door de rijders gedragen transponders, finishfoto's kunnen niet worden teruggezien. Al eerder hadden enkele rijders aangegeven de resultaten op basis van transponderprints niet volledig te vinden rijmen met de werkelijke situatie op het ijs. De KNSB geeft duidelijk aan 100% in dit systeem te vertrouwen, wat als we het goed bekijken ook de enige goede mogelijkheid is om de schifting op 20 ronden voor het eind uit te voeren. Resultaten uit vorige seizoen tonen aan dat transponderresultaten overeenkwamen met de gemaakte finishvideo. Rijders en Ploegleiders hebben voorafgaand aan het seizoen ingestemd met deze manier van selecteren.

Een van de slachtoffers van de onduidelijkheid was Jorrit Bergsma (Power-play.nl) die eerst dacht de wedstrijd te moeten stoppen en pas later met grote achterstand, en dus kansloos voor de daguitslag, de wedstrijd hervatte. Bob de Vries (BAM Schaatsteam) profiteerde net als vorige week optimaal van de onoverzichtelijke situatie en koos het hazenpad. Jan Maarten Heideman (DSB Bank), die ternauwernood de schiftingssprint had overleefde, voegde zich later bij hem en gezamenlijk hielden zij het peloton op afstand. Heideman was vervolgens in een spannende sprint de sterkste, Bob de Vries eindigde als tweede en de in de tegenaanval gegane Martijn van Es werd derde.

Bekijk ook:

Bekijk de uitslag