Schaatspeloton.nl - Nieuws - BAM stopt na 11 seizoenen als marathonsponsor

BAM stopt na 11 seizoenen als marathonsponsor

geplaatst maandag 20 januari 2014 om 22:12:17 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga werd deze maand in de kleuren van BAM voor de vijfde maal Nederlands Kampioen op kunstijs.

Arjan Stroetinga werd deze maand in de kleuren van BAM voor de vijfde maal Nederlands Kampioen op kunstijs. (bron: Schaatspeloton.nl)

Na dit seizoen zal BAM stoppen als sponsor van het BAM-Univé Schaatsteam. Dit werd vandaag officieel bekend. Het bouwbedrijf is dan 11 jaar lang sponsor geweest in het marathonschaatsen. Hiermee verliest het Top Divisiepeloton haar langst aanwezige geldschieter. Ploegleider Jillert Anema geeft via het ANP aan zeker ook volgend seizoen door te gaan en maakt zich geen zorgen over de financiering van een vervolg.

BAM maakt in 2003/04 haar entree in het marathonschaatsen aan de hand van schaatser Alfred Bolks die actief is in het management van het bouwconcern. Eigenlijk was dit debuut op het hoogste niveau een voortzetting van de ploeg die al twee seizoenen eerder door HBG Vastgoed werd gesponsord. HBG werd overgenomen door BAM waarmee dit bedrijf haar intrede in het marathonschaatsen maakte. In het eerste seizoen bestond de BAM-ploeg uit Harry Kuipers en Jan van Oosterom (die het seizoen daarvoor voor HBG Vastgoed waren uitgekomen), Gerco van Norel en Lammert Huitema die in het groen-oranje afscheid zou nemen. De eerste seizoenen zou Roelof Groen als ploegleider de BAM-formatie op de rails zetten. Pas in 2007/2008 zou Jillert Anema het stokje overnemen van Groen bij de ploeg die op dat moment met Tristan Loy, Sander Kingma, Bob de Vries, Willem Hut en Arjan Stroetinga al een herkenbare samenstelling heeft.

Onder leiding van Anema ontpopt de in herkenbaar groen-oranje koersende ploeg zich tot een dominerende macht in het schaatspeloton. In de jaren die volgen worden alle prijzen gewonnen die in die seizoenen in het marathonschaatsen te winnen zijn. Ondertussen ontpopt de ploeg zich onder de vleugels van Jillert Anema, die in het verleden al in het langebaanschaatsen actief was, tot een marathonploeg die ook actief is op de langebaan. Als de successen ook daar volgen wordt de ploeg er steeds meer een die een dubbel programma op de langebaan en in de marathon combineert. Met het vertrek van BAM als sponsor geeft Anema in de media aan niet bang te zijn voor het vervolg van de ploeg die inmiddels zijn ploeg genoemd mag worden. Met potentiele sponsors is volgens de Fries nog niet gesproken: "Ik heb me nooit druk gemaakt over sponsoring. Desnoods betaal ik de kosten eerst zelf. Als er een winnend team staat, komt de rest vanzelf. Aangezien ik nog zeker de 'drive' heb om er wat van te maken, ga ik gewoon verder." aldus Anema aan het ANP. "Wij zijn niet van die grootverdieners. We hebben ook niet zo veel nodig. Geld is bij lange na niet onze voornaamste drijfveer."