Schaatspeloton.nl - Nieuws - Frank Vreugdenhil maakt Tilburgs aanvalspektakel af

Frank Vreugdenhil maakt Tilburgs aanvalspektakel af

geplaatst zaterdag 18 januari 2014 om 22:14:32 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

In een zeer spectaculaire finale heeft Frank Vreugdenhil (Primagaz/Telstar Sport) de veertiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Vreugdenhil was het snelst in de sprint van een kopgroep van vier aanvallers die kort voor het peloton finishte. Jouke Hoogeveen (A-ware/Fonterra) en Frederik Nauta (Radson-Elco-Jinstal) eindigden als tweede en derde. Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) miste als enige in de kopgroep het podium.

De slotfase van de veertiende cupwedstrijd werd er een waar de liefhebbers hun vingers bij konden aflikken. Kopgroep en peloton zaten ronden lang achter elkaar aan en het verschil jojode heen en weer. Op het moment dat deze fase van de wedstrijd aanbrak stond klassementsleider Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam), die in Tilburg na afwezigheid in Groningen wel weer aanwezig was, al langs de kant. Materiaalpech had De Vries gedwongen af te stappen. De beslissende aanval werd gezocht door een kopgroep bestaand uit Frank Vreugdenhil, Frederik Nauta, Erik Jan Kooiman, Jouke Hoogeveen en eerste instantie ook Mart Bruggink (CRV-Interfarms schaatsploeg). Geert Plender (Van Werven) en Jens Zwitser (Team Angenent) probeerde nog de oversteek te maken maar slaagde daarin niet. Vanuit de kopgroep probeerde Vreugdenhil toen de kopgroep het peloton in het vizier kreeg de sprong naar de staart van dat peloton te maken. Hij kreeg hier ondersteuning van al zijn teamgenoten en rondenlang leek het plan te kunnen gaan slagen. Maar het ingang geschoten peloton, waar eerst Van Werven en later ook BAM-Univé haar pionnen uitspeelde, liet het niet toe. Vreugdenhil viel terug in de kopgroep waar Bruggink inmiddels had moeten lossen.

Op dat moment stond het rondenbord nog maar op 10 ronden en bleef het in de slotfase een kat-en-muisspel. Duidelijk was al dat het leidende viertal het peloton niet zou gaan dubbelen, maar of het peloton de aanvallers kon terugpakken was de vraag. Maar het peloton had ook duidelijk te lijden onder de zware wedstrijd en verbrokkelde. Onder aanvoering van Team Snelle Jelle ontstond er een achtervolgende groep die uiteindelijk op 4 seconden van de overlevende kopgroep zou stranden. In de kopgroep was het Frank Vreugdenhil die in de sprint kon afmaken waar hij met een soloaanval niet in geslaagd was. Voor Vreugdenhil was het alweer de derde zege van het seizoen. Jouke Hoogeveen werd achter Vreugdenhil tweede, Frederik Naute bezette de derde plek. Erik Jan Kooiman was op plek vier de enige van de kopgroep die geen plek op het podium verdiende. Ralf Zwitser (Team Selecteq) was op plaats vijf best-of-the-rest.

Bekijk ook:

Uitslag