Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga snelt naar vijfde Nederlands Kampioenschap

Arjan Stroetinga snelt naar vijfde Nederlands Kampioenschap

geplaatst zondag 5 januari 2014 om 18:18:43 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

Het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen is in Dronten gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) die zo voor de vijfde maal de rood-wit-blauwe kampioenstrui mocht aantrekken. Na een fysiek, maar ook door de herdenking van Sjoerd Huisman emotioneel, zware wedstrijd wisten slechts 19 rijders de finish te bereiken. In de massasprint verwees Stroetinga Gary Hekman (Van Werven) naar het zilver en Frank Vreugdenhil (Primagaz/Telstar Sport) naar het brons.

De wedstrijd begon met volop aandacht voor de afgelopen maandag overleden Sjoerd Huisman. Na een paar mooie woorden van marathoncoördinator Teun Breedijk en een indrukwekkende minuut stilte namen de mannen van Radson-Elco-Jinstal de leiding van het peloton in de loze ronde. Hierbij werd onder luid applaus van het publiek Sjoerd Huisman door zijn ploeggenoten op twee grote foto's meegedragen. De wedstrijd die daarna volgde was er een die een afvalslag werd.

De mannen van Radson-Elco-Jinstal waren dapper aan het kampioenschap begonnen maar geen van hen kon na deze emotionele week de wedstrijd voltooien. Zij waren daar overigens lang niet de enige in, uiteindelijk zouden maar 19 man in de uitslag worden opgenomen. De wedstrijd kende een aantal kansrijke aanvallen. Met name Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) was bij bijna alle aanvallen betrokken, maar trof zich telkens als eenling tussen andere rappe mannen als Jan Maarten Heideman (Van Werven) en Simon Schouten (Primagaz/Telstar Sport). Voor BAM-Univé was dit het teken om de achtervolging keer op keer in te stellen, waarbij met name Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) met zijn versnellingen aan de achterkant van het peloton slachtoffers maakte.

In de slotfase van de wedstrijd kwam geen rijder meer weg en met het luiden van de bel ging Gary Hekman de sprint aan. Hekman, die speciaal voor de wedstrijd zijn pak had laten bedrukken met de naam van Sjoerd Huisman en het superman-logo wat door de familie van Sjoerd Huisman gedragen werd tijdens zijn afscheidsceremonie, leidde op het laatste rechte stuk lang de sprint maar het was Arjan Stroetinga die de nationale titel opeiste. Hekman moest genoegen nemen met het zilver en kon na afloop voorafgaande aan de huldiging zijn tranen niet meer binnen houden. Op het podium werd Stroetinga in zijn vijfde rood-wit-blauwe trui gehesen terwijl Frank Vreugdenhil het brons kreeg omgehangen.

Bekijk ook:

Uitslag