Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd Huisman overleden

Sjoerd Huisman overleden

geplaatst maandag 30 december 2013 om 23:59:13 op Schaatspeloton.nl

In zijn woonplaats Avenhorn is Sjoerd Huisman op 27-jarige leeftijd overleden. De Nederlands Kampioen op natuurijs van 2009 en cupwinnaar van 2010 overleed door een hartaanval. Huisman debuteerde in 2005 als 19-jarige voor Buderus in de Top Divisie en kwam vervolgens uit voor Nefit, SOS Kinderdorpen, Telstar Sport/Primagaz en dit seizoen Radson-Elco-Jinstal. Op zowel kunstijs als natuurijs kwam de rappe Huisman tot vele overwinningen.

De grootste en zeker meest iconische overwinning van Sjoerd Huisman was het Nederlands Kampioenschap op het natuurijs van de Oostvaardersplassen in 2009. Hier mocht hij zich na 12 jaar natuurijsdroogte tot opvolger van Bert Verduin als Nederlands natuurijskampioen kronen. Met zijn knieval op vol sprinttempo na de streep werd Huisman in een klap het jonge frisse gezicht van het marathonschaatsen. De foto van zijn zege bezette de voorpagina van bijna alle dagbladen. Op het moment van deze zege had de West-Fries al vijf maal gewonnen op het hoogste niveau. Een jaar na zijn Nederlandse titel mocht Huisman in de rood-wit-blauwe kampioenstrui het Open NK op de Weissensee winnen, weer een jaar later won hij op datzelfde ijs de Aart Koopmans Memorial. Op 400 meterkunstijsbanen kwam Huisman tot vijf overwinningen en won hij in het seizoen 2009/10 de Marathon Cup. Op Flevonice was hij ook vijf maal de sterkste. Bij zijn overwinning daar op 20 januari 2011, kort na het overlijden van Flevonice-oprichter Henk Ketelaar, veroverde hij harten door in zijn zegegebaar te wijzen op de rouwband die het peloton die dag droeg.

In de voorzomer van 2011 was Sjoerd Huisman betrokken bij een auto-ongeluk nadat hij achter het stuur een black-out kreeg. Het herstel van het ongeluk bracht hem via een afvalkoerszege in 2012 en een overstap afgelopen zomer naar Radson-Elco-Jinstal dit seizoen weer op het niveau dat hij een podiumkandidaat was. Op Flevonice was Huisman 1 december bij de heropeningsmarathon van die baan goed voor een derde plek. In Breda werd hij 21 december zelfs tweede. Vandaag werd het overlijden van Sjoerd Huisman door de KNSB bekend gemaakt na afloop van het Olympisch Kwalificatietoernooi in Thialf. Het geplande NK mass-start voor vrouwen werd afgelast, maar de rijdsters verschenen op het ijs voor een ereronden voor Sjoerd Huisman

Bekijk ook:

Sjoerd Huisman