Schaatspeloton.nl - Nieuws - Winst Ingmar Berga na declassering Crispijn Ariëns

Winst Ingmar Berga na declassering Crispijn Ariëns

geplaatst zaterdag 28 december 2013 om 22:11:43 op Schaatspeloton.nl

Crispijn Ariëns waant zich de winnaar en juicht, Ingmar Berga (li.) zal echter na declassering van Ariëns als winnaar worden aangewezen.

Crispijn Ariëns waant zich de winnaar en juicht, Ingmar Berga (li.) zal echter na declassering van Ariëns als winnaar worden aangewezen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Na lange discussie heeft Ingmar Berga (BAM-Univé Schaatsteam) in Enschede de zege in de twaalfde wedstrijd toegewezen gekregen na declassering van Crispijn Ariëns (A-ware/Fonterra). Ariëns kwam als eerste aan in de massasprint maar de jury had geconstateerd dat hij Berga voor de laatste bocht gehinderd zou hebben door af te wijken van zijn lijn. Frank Vreugdenhil (Primagaz/Telstar Sport) en Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) mochten als nummer twee en drie naar het podium.

De finale werd in Enschede geopend toen een omvangrijke kopgroep, met daarin nagenoeg alle ploegen vertegenwoordigd, de aanval koos. In deze kopgroep waren Ariëns, Vreugdenhil en Berga als snelle mannen al aanwezig. BAM-Univé leek toch echter niet het volledige vertrouwen in Berga en Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) probeerde de oversteek te maken. Bergsma, direct na zijn Olympisch Kwalificatie op de 10.000 meter overgekomen naar Enschede, sloot na enkele ronden aan. Toen was echter het peloton na een achtervolging van Ruurd Dijkstra (Team Angenent) ook niet ver meer en in bij de bel sloot het peloton aan op de staart van de kopgroep. De mannen in de kopgroep hadden echter de betere posities en zagen zich voorin de uitslag terug. Crispijn Ariëns kwam juichend als eerste over de streep gevolgd door Ingmar Berga en Frank Vreugdenhil. Een jurylid had echter bij het ingaan van de laatste bocht geconstateerd dat Ariëns Berga de pas zou hebben afgesneden. De jury besloot na bestudering van de videobeelden en uitvoerig beraad dat de A-ware/Fonterra-rijder hiervoor gedeclasseerd moest worden. Hierdoor Berga na enig wachten als winnaar op het hoogste podium. Naast Frank Vreugdenhil mocht ook Arjan Stroetinga naar het podium, Stroetinga was op het podium de enige man die geen deel had uitgemaakt van de oorspronkelijke kopgroep en dus was opgestoomd vanuit het peloton naar uiteindelijk de derde plaats. Bob de Vries (BAM-Univé Schaatsteam) behield de Oranje leiderstrui, Mats Stoltenborg (Team Angenent) mocht opnieuw het Wit aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag