Schaatspeloton.nl - Nieuws - Janneke Ensing terug in Oranje na zege Enschede

Janneke Ensing terug in Oranje na zege Enschede

geplaatst zaterdag 28 december 2013 om 20:33:28 op Schaatspeloton.nl

Janneke Ensing (mi.) nam in Enschede met haar zege het Oranje leiderspak over van Mariska Huisman (li.) die tweede werd. Lisa van der Geest (re.) werd derde en behield de Witte leiderstrui.

Janneke Ensing (mi.) nam in Enschede met haar zege het Oranje leiderspak over van Mariska Huisman (li.) die tweede werd. Lisa van der Geest (re.) werd derde en behield de Witte leiderstrui. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Enschede heeft Janneke Ensing (Team Schaats Hart) met de winst in de twaalfde etappe van de KPN Marathon Cup de Oranje leiderstrui herovert op Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die in de massasprint als tweede eindigde. Derde werd Witte truidraagster Lisa van der Geest (Beteropenhaardhout.nl). Het werd in Twente pas een massasprint nadat een surplacende kopgroep van drie vanuit gewonnen positie werd teruggepakt.

De wedstrijd stond in Enschede in het teken van de strijd om het Oranje leiderstricot. Mariska Huisman begon de wedstrijd in deze kleur met in het klassement een voorsprong van 0,9 punt op Janneke Ensing. In de wedstrijd liep het in de tussensprints zo dat Ensing dit, door 2 punten meer te behalen van Huisman, had omgedraaid in een voorsprong van 1,1 punt. In de finale leek het er niet op dat de klassementskemphanen ook om de zege konden gaan sprinten toen Elma de Vries (MKBasics.nl) en Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) een voorsprong namen. Met het tweetal de voorsprong snel uitbouwend zag Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) het gevaar en ging in achtervolging. Pas met het rondenbord op 6 sloot Van der Wal aan bij het tweetal dat op dat moment de peloton al in de staart keek. Met de rappe Van der Wal aangesloten reed men voorin echter niet meer door waardoor de kopgroep niet rond ging. Er ontstond zelfs een vrij absurde situatie waarin het drietal voorin aan een surplace begon terwijl het peloton snel dichterbij kwam. Lang leek het toch nog het drietal dat om de zege kon gaan sprinten maar in de laatste ronde overvleugelde het peloton het trio waarna Janneke Ensing de sprint won en zo na afloop Oranje om de schouders mocht krijgen. Huisman finishte als tweede, Lisa van der Geest was op de derde plek goed voor de laatste podiumplek.

Bekijk ook:

Uitslag