Schaatspeloton.nl - Nieuws - Thom van Beek verrast met winst Kampioenschap van Kralingen

Thom van Beek verrast met winst Kampioenschap van Kralingen

geplaatst zondag 22 december 2013 om 12:51:21 op Schaatspeloton.nl

Thom van Beek juicht als de nieuwe Kampioen van Kralingen.

Thom van Beek juicht als de nieuwe Kampioen van Kralingen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Rotterdam heeft Thom van Beek (Groenehartsport.nl) verrassend de eerste marathon op de door een stadsinitiatief opgerichte tijdelijke kunstijsbaan gewonnen. Van Beek klopt na 100 ronden in de eindsprint zijn medevluchters Niels Mesu (A-ware/Fonterra) en Willem Hut (Team Van Werven) in de sprint. Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum) eindigde als enige naast het podium van de vier mannen met twee ronden voorsprong op het peloton.

Met 42 man aan de start was het een uitgekleed peloton dat in de havenstad aan de start verscheen. Maar de aanwezige rijders brachten in de bijzondere ijsbaan een mooie maar zware marathon op het ijs. Met de bijzondere bouw van de tijdelijke ijsbaan op het terrein van hockeyclub Leonidas, een soort tunnel waar de rijders elke bocht in verdwijnen, verdwenen vluchtpogingen snel uit het zicht van het peloton. Of het nu daar aan lag, maar aanvallen waren in Rotterdam zeker succesvol. In eerste instantie ging een grote groep, gemengd bestaand uit Top en Eerste Divisierijders rond. Eenmaal aangesloten was het in de tweede helft van de wedstrijd een tweede groep, met daarbij vier man die al een ronde voorsprong hadden gepakt, die de aanval koos. Met goed afstopwerk van Schaatscentrum De Uithof en natuurlijk doordat vooraan goed werd doorgereden ging ook deze tweede groep rond. Hiermee gingen Top Divisierijders Niels Mesu, Willem Hut en Erik Jan Kooiman samen met Eerste Divisierijder Thom van Beek de strijd aan om het Kampioenschap van Kralingen. In de finale keek het kwartet de kat uit de boom en wachtte tot iemand een aanval zou plaatsen. Op een enkele speldenprik na kwam die aanval er niet. Het was Niels Mesu die bij het luiden van de bel vanaf de eerste positie de sprint aanzette. In de laatste bocht kwam Thom van Beek over hem heen en de leider in de KPN Marathon Cup van de Eerste Divisie maakte het op het laatste rechte stuk af. Niels Mesu moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. Willem Hut mocht als derde naar het podium, een podium dat Erik Jan Kooiman als enige van de vluchters niet mocht betreden.

Naast het podium ontmoette Thom van Beek de winnaar van de laatste landelijk schaatswedstrijd in Rotterdam. Wim de Graaff, inmiddels 82 jaar, won in 1956 het Nederlandse allroundkampioenschap dat toen verreden werd op de Kralingse Plas. De Graaff was op de fiets naar de ijsbaan gekomen om bijna 60 jaar na dato te zien wie op een steenworpafstand van die plas zijn opvolger zou worden.

Bekijk ook:

Uitslag