Schaatspeloton.nl - Nieuws - Cees Juffermans wint Eindhovense Essent Cup

Cees Juffermans wint Eindhovense Essent Cup

geplaatst zondag 4 november 2007 om 13:55:00 op Schaatspeloton.nl

De derde etappe in de Essent Cup is gewonnen door Cees Juffermans (TNT Express) die een solo-ontsnapping in de finale met succes voltooide. De oud-shorttracker ontsnapte enkele ronden voor het eind met een ultieme jump uit de kopgroep. Christijn Groeneveld (Equipe Renault) slaagde er net niet in de winnaar te achterhalen en werd tweede, Sandor Stuut (InterCarParts/Vlasman) eindigde als derde.

Als er een meestertest bestaat voor marathonschaatsers op kunstijs dan heeft Cees Juffermans die nu toch wel voldaan. Na de eerste KNSB Cupwedstrijd verrast te hebben met het kloppen van alle sprinters, ging de ex-shorttracker nu solo in de aanval. Met een krachtige ontsnapping uit de kop van de wedstrijd trok ‘de jonge Juffermans' de zege naar zich toe. Sandor Stuut ging in de achtervolging maar kwam niet dichterbij, Christijn Groeneveld achterhaalde Stuut nog maar ook hij slaagde er niet in Cees Juffermans te overklassen.

De rijders op het podium waren de overblijfselen van verschillende ontsnappingen die na de schiftingssprint 20 ronden voor het eind plaats vond. Voorafgaand aan dit eliminatiemoment in de koers waren verschillende valpartijen te zien in het peloton. Belangrijkste slachtoffer van die valpartijen lijkt Jan Maarten Heideman (DSB Bank) te zijn. Bij de val greep de Essent Cup winnaar van vorig seizoen naar zijn enkel waar een schaats zijn sporen had achtergelaten. Afwachten is wat de opgelopen schade is, maar de eerste berichten waren niet goed. Het lijkt erop dat een pees in de enkel is geraakt waardoor Heideman waarschijnlijk enige tijd zal zijn uitgeschakeld.

Eerder in de wedstrijd had Jan Maarten Heideman, die voor het begin van de wedstrijd op de tweede plaats in het klassement stond, weinig interesse getoond voor de verschillende tussensprints. Klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en nummer vier Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) deden dit wel en verdeelde de meeste tussensprintpunten. Bob de Vries slaagde hier met een totaal van 16 punten het beste in, Michaud moest genoegen nemen met 14 punten. Hiermee toonde zij aan dat deze tactiek zeker kan lonen, met de in de tussensprints behaalde punten overtrof Bob de Vries het aantal punten (15) wat dagwinnaar Cees Juffermans op de meet verdiende met de dagzege.
De Gouden Trui blijft ook duidelijk in handen van Bob de Vries die nu een voorsprong van 18 punten op directe belager Cedric Michaud heeft. Jan Maarten Heideman staat (nog) op de derde plaats, Cees Juffermans klom op naar de vierde positie.

Bekijk ook:

Bekijk de uitslag