Schaatspeloton.nl - Nieuws - Yvonne Spigt snelste aanvalster in Eindhoven

Yvonne Spigt snelste aanvalster in Eindhoven

geplaatst zaterdag 23 november 2013 om 20:35:52 op Schaatspeloton.nl

Winnares Yvonne Spigt werd op het podium geflankeerd door de nummer 2 Imke Vormeer (li.) en 3 Iris van der Stelt (re.)

Winnares Yvonne Spigt werd op het podium geflankeerd door de nummer 2 Imke Vormeer (li.) en 3 Iris van der Stelt (re.) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Eindhoven heeft Yvonne Spigt (Steigplank.com) de zevende etappe in de KPN Marathon Cup gewonnen. Spigt sprintte tijdens de FEMTEC Eindhoven Schaatsmarathon sneller dan medevluchtster Imke Vormeer (Palet Schilderwerken), op enige achterstand werd Iris van der Stelt (MKBasics.nl) derde. Het drietal was ontsnapt uit een grotere kopgroep die in de slotfase succesvol de aanval op een ronde voorsprong waren aangegaan.

Het was in de lichtstad een snelle en aanvalsrijke wedstrijd. Dat deze wedstrijd uiteindelijk ook een aanvalster als winnares kreeg was daar een bekroning op. Een eerste aanval die kans leek te maken op een ronde voorsprong was er een van Maria Sterk (Team Schaats Hart), Linda Bouwens (Okkinga Communicatie), Carien Kleibeuker (MKBasics.nl), Rixt Meijer (Palet Schilderwerken), Lisa van der Geest en Cindy Vergeer (beiden Beter Open Haard Hout). Het zestal ontsnapte vanuit de eerste tussensprintsserie en kon op een gegeven moment het stilvallende peloton in de rug zien. Op dat moment besloot Irene Schouten (Project 2018) die de slag dreigde de missen de achtervolging in te zetten en werd het peloton weer op gang getrokken. De grote groep kwam terug, ondanks een laatste poging van Kleibeuker om solo rond te gaan. Nadat deze aanval was geneutraliseerd duurde het tot in de finale voordat een volgende aanval succesvol kon worden. Ditmaal was het een grote groep van dertien rijdsters die het peloton achter zich liet. In dat peloton stopte ploeggenotes van de aanvallers af waardoor de kopgroep snel uitliep. In de laatste tien ronden ontsnapten uit deze groep Iris van der Stelt, Imke Vormeer en Yvonne Spigt. Hard opweg naar een ronde voorsprong besloot de jury het peloton met 5 ronden op het bord te laten afsprinten waarna het ijs voor de aanvalsters was. Van der Stelt hield lang het tempo van de kopgroep hoog, maar moest in de slotfase afhaken. In de sprint om de dagzege drukte Spigt vervolgens net iets eerder dan Vormeer haar schaats over de finish en pakte zo haar eerste landelijke zege op kunstijs.

Bekijk ook:

Damespeloton reed in Eindhoven op twee na snelste marathon ooit (24 november 2013)
Uitslag