Schaatspeloton.nl - Nieuws - Eerste Poolse Schaatsmarathon verreden

Eerste Poolse Schaatsmarathon verreden

geplaatst maandag 5 november 2007 om 22:43:00 op Schaatspeloton.nl

Afgelopen zondag hebben de Poolse schaatsers Jan Szymanski en Katarzyna Wozniak de eerste door de Poolse Schaatsbond PZLS georganiseerde schaatsmarathon gewonnen. In de Poolse hoofdstad Warschau waren zij het sterkst van een bescheiden peloton dat aan de start was verschenen voor deze primeur. De Heren reden een wedstrijd van 50 ronden, de Dames mochten 30 ronden volbrengen in hun wedstrijd.

In Warschau stonden 19 Heren en 13 Dames aan het vertrek voor de eerste 'Maraton Lyzwiarski'. Bij de Heren was het na 31 minuten, 29 seconden en 50 ronden Jan Szymanski die de wedstrijd won. Hij klopte in de eindsprint Daniel Gwadera, Artur Nogal eindigde daarachter op de derde plaats. Bij de Dames won Katarzyna Wozniak. Na 20 minuten en 42 seconden was zij in de massasprint Magdalena Golebiewska en Ewelina Przeworska te sterk af.

De wedstrijden vonden onder organisatie van de Poolse Schaatsbond PZLS plaats op de kunstijsbaan in Warschau. Hiermee organiseerde deze bond voor het eerst een schaatsmarathon. Eerder werden eind jaren '80 in Polen door Nederlanders wel wedstrijden op Pools natuurijs gereden. Deze Poolse Alternatieve Elfstedentochten waren geen algeheel succes waarna de organisatoren opzoek naar een nieuwe locatie uitkwamen op de Weissensee waar het evenement uitgroeide tot het grootste jaarlijkse schaatsevenement.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren