Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kurt Wubben wint in Essent Cup

Kurt Wubben wint in Essent Cup

geplaatst zondag 18 november 2007 om 13:38:00 op Schaatspeloton.nl

De vijfde wedstrijd van de Essent Cup op De Smelt in Assen is gewonnen door Kurt Wubben (Team TNT Express). Hij was na 100 ronden het sterkst van een kopgroep van acht man die halverwege de koers het peloton had gedubbeld. Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling) eindigde op de tweede plek, Jorrit Bergsma (Power-play.nl) legde beslag op de derde plek.

Eindelijk ging, in de wedstrijdcyclus om de Essent Cup, dan een kopgroep rond voordat de schiftingssprint plaats had gevonden. Negen rijders van negen verschillende ploegen slaagde er in de tweede helft van de koers in het peloton op een ronde te zetten. Best geplaatste rijder in de kopgroep was Douwe de Vries (Time Out Sport/Vrieling) die voorafgaande aan de wedstrijd op de dertiende plek in het klassement stond. De belangrijkste rijders voor het klassement waren dus niet aanwezig in deze groep en, na mislukt achtervolgingswerk van de DSB Bankploeg die de slag had gemist, ging de kopgroep dan ook rond.

Nadat de schiftingssprint had bepaald wie de elf andere rijders waren die de finale 20 ronden mochten rijden, ging die finale ook in. Jan de Jager (De Haan Westerhoff/VrieService), die deel uit maakte van de negenmanskopgroep, moest in de finale die groep laten gaan en viel terug naar het ‘peloton'. In de sprint die daarna, 10 ronden voor het eind, volgde om de negende plaats was klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) de sterkste voor Christijn Groeneveld (Equipe Renault). Jan de Jager moest genoegen nemen met de twintigste plaats maar behoudt voor het klassement ,door de nieuwe regels, wel de 5 bonuspunten van een ronde voorsprong.

Verschillende aanvallen in de kopgroep slaagde er niet in om weg te blijven, maar matte wel een gedeelte van de medevluchters danig af. In de sprint om de dagzege toonde Kurt Wubben (Team TNT Express) zijn kracht door op het laatste rechte eind op en over de sprintende Douwe de Vries te gaan. Dit betekende de tiende kunstijszege voor de aanvaller uit Pijnacker. Douwe de Vries, op papier de snelste sprinter van de kopgroep en in die kopgroep ook actief om verschillende ontsnappingen ongedaan te maken, behaalde zijn elfde podiumplek maar slaagde er dus wederom niet in zijn eerste marathonzege te behalen. Jorrit Bergsma (Power-play.nl) eindigde op de derde plek en mocht voor het eerst in zijn carrière op het hoogste niveau naar het podium.

Cedric Michaud haalde in de wedstrijd 10 punten uit tussenspurts, Bob de Vries kwam samen met de 2 punten voor de negende plek in de daguitslag ook op 10 punten waardoor de voorsprong van Bob de Vries op de Fransman in het klassement gelijk blijft. Sandor Stuut (InterCarParts/Vlasman) haalde in de tussensprints ook 10 punten en klimt op naar de derde plek in het klassement.

Bekijk ook:

Bekijk de uitslag