Schaatspeloton.nl - Nieuws - Driedaagseleiding voor De Haan Westerhoff na tweede dag

Driedaagseleiding voor De Haan Westerhoff na tweede dag

geplaatst zaterdag 2 maart 2013 om 23:35:53 op Schaatspeloton.nl

Niels Mesu wint de koppelkoers, op de achtergrond kan koppelgenoot Jan van Loon meejuichen. Aan het eind van de avond leidde de formatie van De Haan Westerhoff het klassement van de Driedaagse.

Niels Mesu wint de koppelkoers, op de achtergrond kan koppelgenoot Jan van Loon meejuichen. Aan het eind van de avond leidde de formatie van De Haan Westerhoff het klassement van de Driedaagse. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Haan Westerhoff leidt het Driedaagseklassement na de tweede avond in Heerenveen. Met het koppel Niels Mesu/Jan van Loon (De Haan Westerhoff) won de formatie de eerste wedstrijd een koppelkoers. De tweede wedstrijd, een mass-start als alternatief van de door de rijders niet gewenste afvalkoers, werd gewonnen door Rob Hadders (Team Telstar Sport/Primagaz). Jan Maarten Heideman (Husqvarna Gardena) was net als vorige week in Dronten het slimst in de afsluitende puntenkoers.

De avond begon in Heerenveen met de spectaculaire koppelkoers. Van elk van de deelnemende ploegen kwam een koppel in de baan. Het ongelukkigst was het Wadro-koppel Sjaak Schipper/Mart Bruggink waarvan Schipper het nummer dat speciaal voor dit onderdeel extra om het been werd gedragen tussen de schaatsen kreeg en ten val kwam. De wedstrijd draaide uiteindelijk na de laatste aflossing uit op een sprint. Met het in gaan van de laatste ronde kwam Frederik Nauta (Radson-Jinstal) vanuit leidende positie ten val. Een ronde later was het Niels Mesu (De Haan Westerhoff) die winnend over de streep kon komen. Mesu, samen rijdend met Jan van Loon, hield op de meet Simon Schouten (Team Telstar/Primagaz) en Ronald Kruijer (JB Besturingstechniek) achter zich.

Het tweede onderdeel was voor de heren een mass-start. Dit omdat de schaatsers na het ernstige ongeluk van Erwin Mesu vorige week in Dronten tijdens de afvalkoers geen zin te hebben in dit type wedstrijd. De mass-start over 40 ronden draaide uit op een aanvallende koers. De wedstrijd werd opengebroken door een driemansaanval van Leander van der Geest (Schaatscentrum De Uithof), Jens Zwitser (Husqvarna Gardena) en Roelof Koops (JB Besturingstechniek). Het drietal kreeg later gezelschap van Crispijn Ariëns (De Haan Westerhoff), Ruud Borst (CRV-Interfarms), Rob Hadders en Douwe Bierma (Radson-Jinstal). Het zevental slaagde er in de rest van het peloton te dubbelen en mocht om de zege gaan strijden. Hierin toonde Hadders zich het sterkst, de Telstar/Primagaz-rijder die vandaag pas terug was gekomen van de Wordl Cup in Erfurt, klopte op de meet Crispijn Ariëns en Douwe Bierma.

In de afsluitende puntenkoers liet Jan Maarten Heideman (Husqvarna Gardena) voor de tweede week op rij zien dit onderdeel te kunnen beheersen door aan te vallen. Terwijl Jan van Loon (De Haan Westerhoff) en Simon Schouten ook al vanuit een kopgroep een sprintstrijd uitvochten, waarin de jury zelfs besloot Schouten bij een van de puntensprint terug te zetten, ontsnapte Heideman in de finale solo. Met deze aanval, en de in de tussensprints behaalde punten zette Heideman de uitslag naar zijn hand. Toen de uitslag op het bord kwam stond Heideman eerste voor Van Loon en Schouten.