Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten tweemaal het sterkst eerste avond Driedaagse

Irene Schouten tweemaal het sterkst eerste avond Driedaagse

geplaatst zaterdag 23 februari 2013 om 23:55:31 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten won in Dronten naast de puntenkoers ook de afsluitende mass-start.

Irene Schouten won in Dronten naast de puntenkoers ook de afsluitende mass-start. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Dronten heeft Irene Schouten (Steigerplank.com) tijdens de openingsavond van de KPN Driedaagse zowel de puntenkoers als ook de afsluitende mass-start gewonnen. Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) won de afvalkoers bij de dames, voor de mannen werd deze afvalkoers niet afgemaakt na de heftige valpartij van Erwin Mesu. Eerder won Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) de puntenkoers, Gary Hekman (Van Werven) sloot de avond af als winnaar van de mass-start.

De avond begon na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vrijdag overleden Atje Keulen-Deelstra met een puntenkoers voor vrouwen. Hierin toonde Irene Schouten zich in vele sprints het sterkst, de West-Friese kwam ook als eerste aan in de laatste sprint en mocht na optelling van de punten de eerste zege bijschrijven. Op het podium werd Schouten geflankeerd door Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) en Foske Tamar van der Wal. Bij de mannen werd de puntenkoers beslist door een aanval. Johan Knol (JB Besturingstechniek), Douwe Bierma (Radson-Jinstal) en Jan Maarten Heideman reden een groot gedeelte van de koers voor het peloton uit en finishte ook met voorsprong. Hierdoor kon het drietal de meeste punten ophalen en bevolkte ook het podium. Heideman won na berekening van de punten voor Knol en Bierma.

Na de puntenkoers was het de beurt aan de afvalkoers. Een heftige valpartij met als belangrijkste slachtoffer Erwin Mesu (CRV-Interfarms). De wedstrijd werd gestaakt en na overleg met de rijders niet meer herstart. Voor dit onderdeel gaat dan ook geen uitslag de boeken in. De dames verreden hierna wel dit onderdeel, hierbij was Foske Tamar van der Wal duidelijk de sterkste. De Groningse bleef nadat de rest van het peloton in verschillende sprint achter af waren gevallen over met de ploeggenoten Maria Sterk en Margo van de Merwe (beiden Weissensee for Kids). Van der Wal liet weinig aan de verbeelding over voor Sterk en Van de Merwe en reed in tempo naar de finish daarbij Sterk op de tweede en Van de Merwe op de derde plaats achter haar latend.

In de afsluitende mass-start ging de zege naar Gary Hekman. Hekman liet na 20 ronden Sjoerd Huisman (Telstar Sport/Primagaz) en Crispijn Ariƫns (De Haan Westerhoff) achter zich. Bij de dames sloot Irene Schouten de avond af zoals ze hem begonnen was, winnend. Schouten was in de eindsprint oppermachtig voor Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal.