Schaatspeloton.nl - Nieuws - Recordkampioene Atje Keulen-Deelstra overleden

Recordkampioene Atje Keulen-Deelstra overleden

geplaatst zaterdag 23 februari 2013 om 09:04:51 op Schaatspeloton.nl

Vijfvoudig Nederlands Kampioene en tweevoudig cupwinnares marathonschaatsen Atje Keulen-Deelstra is afgelopen zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Keulen-Deelstra maakte in de jaren '70 de overstap naar het marathonschaatsen na vier keer Wereld- en drie maal Europees kampioene Allround te worden. Met haar vijf Nederlandse titels is de Friese nog altijd recordkampioene. Lang was Keulen-Deelstra ook met 61 zeges recordwinnares, maar dat record verloor ze afgelopen november aan Daniëlle Lissenberg-Bekkering.

Na een succesvolle langebaancarrière waarin Atje Keulen-Deelstra zich met name in het allrounden jarenlang de beste van de wereld mocht noemen maakte ze in 1974 de overstap naar het marathonschaatsen. In 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980 werd Keulen-Deelstra Kampioen van Nederland, ze is de enige marathonschaatsster die vier maal op rij het rood-wit-blauw om haar schouders kreeg en met vijf titels recordkampioene. In de seizoenen 1977/78 en 1978/79 was de in Grou geboren schaatsster tevens de winnares van de net ingestelde KNSB Marathon Cup. In een periode waar de vrouwen lang nog niet alle marathons aan de start mochten verschijnen won Atje Keulen-Deelstra 61 maal, een record dat lange tijd ongenaakbaar was en pas afgelopen november door Daniëlle Lissenberg-Bekkering voorbij werd gestreefd.

Afgelopen donderdag kreeg de 74-jarige Atje Keulen-Deelstra een herseninfarct waarna ze in een coma raakte waaruit ze niet meer mocht ontwaken.