Schaatspeloton.nl - Nieuws - Genomineerden Dick van Gangelen Trofee bekend

Genomineerden Dick van Gangelen Trofee bekend

geplaatst donderdag 21 februari 2013 om 21:55:25 op Schaatspeloton.nl

Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam), Jouke Hoogeveen (De Haan Westerhoff) en Frank Vreugdenhil (Telstar Sport/Primagaz) zijn de kandidaten om Marathonschaatser van het Jaar te worden. Dit is het gevolg van het feit dat bestuur en jury van de Dick van Gangelen Trofee heeft besloten de afsluitende Driedaagse niet voor deze prijs te laten meetellen. Bij de vrouwen gaan Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie), Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) en Elma de Vries (MKBasics.nl) de strijd aan.

Bestuur en jury van de DVG-Trofee heeft besloten de Driedaagse niet mee te laten tellen omdat een representatieve jurering van de verschillende onderdelen, zoals puntenkoersen, afvalwedstrijden en Mass Starts, nauwelijks mogelijk is. Bovendien vindt de stichting die onderdelen toch iets te ver af staan van de geest van het marathonschaatsen.
 
"Natuurlijk zijn we ervan overtuigd dat het hier gaat om een mooi sportief evenement dat buitengewoon spectaculair kan zijn. In onze afweging zijn we toch steeds weer teruggekomen bij dezelfde centrale vraag of zo'n Driedaagse wel echt iets met de heroiek van het marathonschaatsen te maken heeft. Je moet Parijs-Roubaix niet gaan vergelijken met de zesdaagse van Antwerpen, zoals je het afzien in een 150 km wedstrijd op natuurijs niet op één lijn moet stellen met het 'fun-toernooi' in Dronten, Heerenveen en Den Haag", aldus het DVG-bestuur.

De beslissing heeft tot gevolg dat de klassementen zoals die waren na de Grand Prix finale in Zweden, ook de eindklassementen zijn. In het klassement van de mannen is Christijn Groeneveld van de  BAM-ploeg als eerste geëindigd. Jouke Hooogeveen en Frank Vreugdenhil zijn tweede en derde geworden. Bij de dames werd Carien Kleibeuker van Okkinga Communicatie eerste, Mariska Huisman en Elma de Vries eindigden als twee en drie.
 
De eerste drie van het klassement zijn de genomineerden waaruit de komende weken de marathonschaatsers zelf de Marathonschaatser van het Jaar mogen kiezen. De Marathonploegen van het Jaar zijn inmiddels al wèl bekend. Het team van BAM eindigde dit jaar opnieuw als eerste in het ploegenklassement en is daarmee voor het zesde jaar op rij de Marathonploeg van het Jaar. Bij de dames bleef het tot in de laatste wedstrijden een nek-aan-nek race tussen de teams van Okkinga Communicatie en de 'schaatsmeiden' van MK Basics. Het werd tenslotte toch weer MK Basics.