Schaatspeloton.nl - Nieuws - Team Husqvarna-Gardena stopt

Team Husqvarna-Gardena stopt

geplaatst dinsdag 19 februari 2013 om 19:37:49 op Schaatspeloton.nl

Het team Husqvarna-Gardena, met de schaatsers Jan Maarten Heideman, Jens en Ralf Zwitser, Erben Wennemars, Bart Mol en Klaas de Weerd stopt aan het einde van dit seizoen. De sponsor heeft dinsdagmorgen aan ploegleider en trainer Jan-Martien van de Wetering gemeld na bijna drie jaar niet door te gaan als hoofdsponsor van de blauw-wit-oranje marathonschaatsploeg.

Via het team van marathonschaatser Yoeri Lissenberg, die vorig jaar afscheid nam, zette Husqvarna halverwege het seizoen 2010-2011 een stap in de schaatswereld. Met de marathontoppers Jan Maarten Heideman en Jens Zwitser kreeg het schaatsteam Husqvarna-Gardena bouwde de ploeg een jaar later verder uit. Het grootste succes voor het team was de overwinning een jaar geleden van Jens Zwitser in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Hiervoor had Jan Maarten Heideman met een derde plek bij het Nederlands kampioenschap op kunstijs al getoond dat hij ondanks zijn leeftijd nog niet moet worden afgeschreven voor topsport. Met tweede plaatsen op het Veluwemeer en over 150 km in het Zweedse Falun bevestigde hij dit. Hij sloot vorig seizoen af met een zege in de Zweedse natuurijsklassieker Vikingarännet, die dit jaar werd gewonnen door zijn teamgenoot Erben Wennemars.
 
Vanwege het succes van duo Heideman-Zwitser werd het team dit seizoen niet alleen voortgezet, maar ook versterkt. Met Ralf Zwitser (broer van Jens) en met Bart Mol, die overkwam uit de eerste divisie. Grootste successen dit seizoen waren de tweede plaats in de Grand Prix-wedstrijd van Jens Zwitser op de Reschensee in Italië en de derde plaats van Jan Maarten Heideman in een cupwedstrijd in Eindhoven. Zeer verdienstelijk was het debuut van Bart Mol bij Husqvarna-Gardena in de Top Divisie. In zijn eerste wedstrijd werd hij direct zevende en in de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee werd hij onlangs zesde. Een verrassende uitbreiding onderging het team bij het Nederlands kampioenschap op natuurijs op 25 januari in Elburg. Om hieraan alsnog mee te kunnen doen trad Erben Wennemars toe het Top Divisieteam. Even later won hij in zijn eentje in een recordtijd de Zweedse natuurijsklassieker Vikingarännet.
 
Trainer Van der Wetering maakte twee jaar geleden samen met Heideman de overstap van Team AMI Kappers naar Husqvarna. Van de Wetering, met wie Heideman eerder veel successen boekte als marathonschaatser, beraden zich nu samen hoe ze verder kunnen. Aan stoppen wil de 39-jarige Heideman, die met Ruud Borst als enigen in het peloton nog de Elstedentocht van 1997 schaatsten, nog niet denken.

update 20/02: in tegenstelling tot een eerder bericht meldt de sponsor op Schaatsen.nl dat de keuze om te stoppen als hoofdsponsor niets te maken heeft met de economische omstandigheden. "Dat is absoluut een misvatting, al begrijpen we best dat die in het leven is geroepen in een soort paniekreactie na de medeling dat wij stoppen met de ploeg." aldus de sponsor op Schaatsen.nl "Maar wij hebben gewoon na bijna drie jaar gekeken wat we willen met onze budgetten voor reclame en marketing. Een herijking die volkomen normaal is. Daarbij is de conclusie geweest dat we op deze manier niet door wilden." Er wordt niet uitgesloten dat het bedrijf terugkeert als co-sponsor bij een andere ploeg in het herenpeloton, of als sponsor van een damesformatie.

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2013