Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tuchtcommissie: geen schriftelijk protest dus klacht Soemanta ongegrond

Tuchtcommissie: geen schriftelijk protest dus klacht Soemanta ongegrond

geplaatst dinsdag 12 februari 2013 om 22:22:51 op Schaatspeloton.nl

Lisanne Soemanta reageerde tweede kerstdag ontzet toen ze gedeclasseerd werd door de jury op het NK Marathon.

Lisanne Soemanta reageerde tweede kerstdag ontzet toen ze gedeclasseerd werd door de jury op het NK Marathon. (bron: Schaatspeloton.nl)

De tuchtcommissie van de KNSB heeft vandaag de klacht van Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) over haar declassering op het NK kunstijs ongegrond verklaard. Belangrijk hierbij was dat het protest na afloop van het NK niet schriftelijk was ingediend, ook maakte het scheidsrechterrapport geen verslag van het protest. De tuchtcommissie wijzigt daarom de uitslag niet en houdt Rixt Meijer (Palet Schilderwerken) aan als Nederlands Kampioene.

De tuchtcommissie wees twee klachten die Lisanne Soemanta had ingediend over de afloop van NK af. Opmerkelijk mag genoemd worden dat volgens Schaatsen.nl de tuchtcommissie aangaf dat Beteropenhaardhout.nl het protest na afloop van het NK schriftelijk had moeten indienen bij de jury. Mede omdat dit niet was gedaan oordeelde de tuchtcommissie dat "niet is komen vast te staan dat de KNSB een onjuiste toets heeft gehanteerd bij het declasseren van Soemanta". Ook liet de tuchtcommissie weten het kwalijk te vinden dat er door de KNSB "niet in het scheidsrechtersrapport noch anderszins" verslag is gedaan van het protest van Soemanta.

Eindconclusie van de tuchtcommissie was echter dat het aan Lisanne Soemanta was om aan te tonen dat de reglementen niet juist heeft toegepast. Dit kan door het missen van schriftelijke documentatie niet bewezen worden waardoor de klacht van Soemanta niet kan slagen. De schaatsster heeft nog wel een maand de tijd om in beroep te gaan.