Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob en Elma de Vries winnen ook Dick van Gangelen Trofee

Bob en Elma de Vries winnen ook Dick van Gangelen Trofee

geplaatst donderdag 20 maart 2008 om 21:00:50 op Schaatspeloton.nl

De DSB Bank Dames en BAM Schaatsteam Heren wonnen de nieuwe trofee voor Marathonploeg van het Jaar.

De DSB Bank Dames en BAM Schaatsteam Heren wonnen de nieuwe trofee voor Marathonploeg van het Jaar.

Elma en Bob de Vries zijn vanavond op het Schaatsgala in Hilversum uitgeroepen tot ‘Marathonschaatsers van het Jaar’. De broer en zus uit het Friese Haule wonnen de Dick van Gangelen Trofee, de prijs voor de meest aansprekende en strijdlustigste rijder en rijdster in het marathonpeloton. ‘Marathonploeg van het Jaar’ werden de heren van het BAM Schaatsteam en de dames van DSB Bank.

Het was dit seizoen voor het eerst dat de prijs, genoemd naar de begin 2004 overleden sportjournalist Dick van Gangelen, bij de dames en de heren ook uitgereikt werd aan de ‘Marathonploeg van het Jaar'. Uit handen van de oud-voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden, Henk Kroes, kregen de dames van DSB en de heren van het BAM Schaatsteam de trofee uitgereikt. Daarmee legden ook de ploegen van Elma en Bob de Vries beslag op de eerste plaats.

Bob de Vries kreeg in de Hilversumse televisiestudio, waar ook Sven Kramer en Pauline van Deutekom als Schaatsers van het Jaar werden uitgeroepen, de Dick van Gangelen Trofee overhandigd door de winnaar van vorig jaar Kurt Wubben. Het was de vierde keer dat de trofee werd uitgereikt. Twee keer won Wubben, Cedric Michaud won de trofee ook een maal.

De jarige Elma de Vries ontbrak op het gala. Zij had de voorrang gegeven aan een trainingskamp van zeven weken in Australië en moest noodgedwongen het slotfeest van het schaatsseizoen aan zich voorbij laten gaan. Vlak voor haar vertrek van Schiphol werd ze twee weken geleden op de luchthaven verrast door Willem Ammerlaan, de voorzitter van de Stichting Dick van Gangelen Trofee, die haar de prijs daar uitreikte.

Vorig jaar was Elma de Vries de eerste winnares van de Dick van Gangelen Trofee. Dit jaar won ze opnieuw met Mireille Reitsma op de tweede plaats, ook net als vorig seizoen. Derde werd Elma's teamgenote Maria Sterk.
Bij de heren eindigde Jan Maarten Heideman als tweede achter Bob de Vries. De jury, voornamelijk bestaande uit oud-marathoncoryfeeën, noemde dat vooral een knappe prestatie omdat Heideman langdurig uit de roulatie was door een zware blessure. Joost Juffermans en Casper Helling, de kampioen van het buitenlandse natuurijs, eindigden met een gelijk aantal punten op de derde plaats. Maar na ingewikkeld rekenwerk kon op grond van het juryreglement toch alleen Juffermans op die plek in het eindklassement aanspraak maken.

Het superieure damesteam van DSB won de ploegenprijs met een straatlengte voorsprong op de concurrentie, waarvan de ploeg van Landjuweel/BTN de Haas tweede werd en de dames van Östersund op de derde plaats eindigden.
Bij de mannen werd achter het ijzersterke schaatsteam van BAM de Safan-ploeg tweede en was de derde plaats voor DSB.

Bekijk ook:

Eindklassement Dick van Gangelen Trofee Heren
Eindklassement Dick van Gangelen Trofee Dames