Schaatspeloton.nl - Nieuws - In Noordlaren begint ook strijd om Willem Poelstra Trofee

In Noordlaren begint ook strijd om Willem Poelstra Trofee

geplaatst maandag 14 januari 2013 om 23:18:22 op Schaatspeloton.nl

De eerste natuurijsmarathon, morgenavond, dinsdag 15 januari, in Noordlaren is tevens de aftrap van de strijd om de Willem Poelstra Trofee. De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) reikt die prijs sinds 1995 uit aan de meest talentvolle marathonschaatsers. Alle natuurijswedstrijden tellen mee voor de prestigieuze talentenprijs. Vorig seizoen ging de prijs naar Simon Schouten en Marije van Marle.

Net als vorig seizoen wordt er over alle natuurijswedstrijden in binnen- en buitenland een klassement opgemaakt. Alle marathonschaatsers die nog meedoen om het jongerenklassement van de KPN Marathon Cup komen ook in aanmerking voor de Willem Poelstra Trofee. In totaal zijn dat dit jaar 29 dames en 47 heren. De beste dame en heer krijgen aan het einde van de winter de Willem Poelstra Trofee uitgereikt. Vorig jaar waren dat Simon Schouten en Marije van Marle.

De verschillende wedstrijden zijn in categorieën verdeeld, om de status en zwaarte van een wedstrijd aan te duiden. Zo valt de baanmarathon in Noordlaren in categorie 3. Dit betekent dat de beste jongere maximaal 22 punten kan verdienen. De Alternatieve Elfstedentocht, op 2 februari op de Weissensee, valt in de buitencategorie. De beste jongere kan hier maximaal 75 punten verdienen.

De Willem Poelstra Trofee werd 18 jaar geleden door de AEW in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor marathontalenten. Het uitgangspunt van de prijs is om jonge, talentvolle rijders een extra stimulans te geven. De trofee is vernoemd naar Willem Poelstra, die de titel - toen nog ‘Prijs der Beloften' genaamd - in 1997 won. Toen hij in 1999 op veel te jonge leeftijd overleed, werd besloten de prijs zijn naam te geven