Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd Huisman gediskwalificeerd, winst voor Gary Hekman

Sjoerd Huisman gediskwalificeerd, winst voor Gary Hekman

geplaatst zaterdag 12 januari 2013 om 22:06:59 op Schaatspeloton.nl

Sjoerd Huisman komt als eerste over de streep en juicht, de jury zal later de zege aan de als tweede aankomende Gary Hekman toekennen.

Sjoerd Huisman komt als eerste over de streep en juicht, de jury zal later de zege aan de als tweede aankomende Gary Hekman toekennen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Na een hectische finale is Gary Hekman (Van Werven) door de jury als winnaar uitgeroepen van de veertiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup. Sjoerd Huisman (Telstar Sport/Primagaz) finishte in de massasprint als eerste maar werd in de laatste ronde onreglementair door ploeggenoot Simon Schouten (Telstart Sport/Primagaz) opgeduwd wat beide rijders op diskwalificatie kwam te staan. Voor Hekman betekende dit zijn eerste kunstijszege.

Met afwezigheid van het BAM-Univé Schaatsteam kon in Eindhoven een open wedstrijd ontstaan. Vraag was welke ploeg de overhand zou nemen nu groen-oranje formatie niet kon domineren. In de harde wedstrijd zelf kon geen enkele ploeg de BAM-hegemonie behalen en kon geen groep weg komen en het was dan ook een massasprint die na 125 ronden de winnaar moest gaan bepalen. Team Van Werven nam hierin de leiding van het peloton en leidde de sprint in voor de formatie van Telstar Sport/Primagaz. Op het laatste rechte stuk kwam Sjoerd Huisman in volle vaart over Gary Hekman heen. Hekman, het hele seizoen de snelste achter een BAM-sprinter, leek hiermee toch opnieuw naast de zege te grijpen. De jury had echter geconstateerd dat Huisman's snelheid op het laatste rechte stuk niet alleen uit zijn eigen benen was gekomen. De Andijker was op het laatste rechte stuk geholpen door een duw van zijn plaats- en ploeggenoot Simon Schouten. De scheidrechters besloten dit met een diskwalificatie te bestraffen, zowel voor Huisman als ook voor de als vierde gefinishte Schouten. Hierdoor won Gary Hekman zijn eerste wedstrijd op een 400 meter kunstijsbaan. De Hardenberger zag zich op het podium vergezeld door Crispijn Ariëns (De Haan Westerhoff) en de als vijfde gefinishte Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena).

Bekijk ook:

Uitslag