Schaatspeloton.nl - Nieuws - Francesca Lollobrigida snelste in Enschede

Francesca Lollobrigida snelste in Enschede

geplaatst zaterdag 29 december 2012 om 20:41:07 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

De Italiaanse Francesca Lollobrigida (Fabs Shoes) heeft in Enschede de twaalfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Lolllobrigida maakte onderdeel uit van een kopgroep die pas in de laatste ronden een ronde voorsprong pakten. Achter de Italiaanse was Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) goed voor de tweede plaats, Rixt Meijer (Palet Schilderwerken) die met een solo-ontsnapping probeerde de kopgroep te verschalken werd op het laatste rechte stuk bijgehaald en eindigde als derde.

Het was een ingewikkelde maar mooie finale voor het Twentse publiek langs de ijsbaan in Enschede. Een grote groep met de grootste favorieten koos in de eindfase van de wedstrijd de aanval en bleef lang zo'n beetje halverwege een rondje voorsprong hangen. Het was toen Elma de Vries (MKBasics.nl) zo'n 10 ronden voor het eind vanuit de kopgroep de sprong naar de staart van het peloton probeerde te maken dat het snel ging. Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie) nestelde zich op kop van de kopgroep en verliet deze zelfs niet toen kopvrouwe Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) ten val kwam, het was dan ook de luxe van de zwart-rode formatie van ploegleider Thijs de Vries dat ze daarnaast ook met Jolanda Langeland (Okkinga Communicatie) in de kopgroep vertegenwoordigd was. Elma de Vries haalde, zelfs na opoffering van witte truidraagster Iris van der Stelt (MKBasics.nl), de staart van het peloton niet. De kopgroep deed dit wel, die sloot alleen aan toen het rondenbord al op nul stond. De jury besloot echter vlak hiervoor dat in deze uitzonderlijke situatie de kopgroep een drietal ronden extra door mocht en dat het het peloton was dat op de afgesproken 70 ronden zou finishen. In de drie bonusronden was het Rixt Meijer die de stoute schoenen aantrok. De Nederlandse Kampioene koos de aanval en had bij de bel nog een lichte voorsprong op de rest van de kopgroep waar Mariska Huisman met Francesca Lollobrigida in haar rug snel terugkwam. Op het laatste rechte stuk kwam het sprintende tweetal Meijer voorbij en was het de Italiaanse die haar derde zege van het seizoen behaalde. Ze deed dit na vorig week in Baselga Italiaans Kampioen Allround te zijn geworden. Bij terugkomst in Nederland had ze familie meegenomen, zo stond zus Giulia in Enschede aan de start en konden vader en moeder Lollobrigida vanaf de kant hun dochter de Nederlandse dames zien verslaan.

Mariska Huisman, die vanmiddag nog in Heerenveen in actie kwam tijdens het NK allround, verstevigde haar leiding in het algemene klassement. Bij de truienceremonie kreeg ze gezelschap van haar ploeggenote Lisa van der Geest (Beteropenhaardhout.nl). Van der Geest had in de tussensprints en op de eindstreep voldoende punten gehaald om Iris van der Stelt (MKBasics.nl) uit het wit te stoten.

Bekijk ook:

Uitslag