Schaatspeloton.nl - Nieuws - Mikael Ronnle en Helena Gustafsson winnen op Zweeds zeeijs

Mikael Ronnle en Helena Gustafsson winnen op Zweeds zeeijs

geplaatst zondag 9 maart 2008 om 21:09:30 op Schaatspeloton.nl

De winnaars, Mikael Ronnle en Helena Gustafsson, zijn blij met hun winst in de Bothnialoppet

De winnaars, Mikael Ronnle en Helena Gustafsson, zijn blij met hun winst in de Bothnialoppet (bron: Maria Wånge)

De tweede editie van de Zweedse Bothnialoppet is in het noorden van Zweden gewonnen door Mikael Ronnle en Helena Gustafsson. De Bothnialoppet is uniek omdat het de enige schaatsmarathon is die op zeeijs wordt verreden. De wedstrijd werd in slechte weersomstandigheden van sneeuwval en stevige wind verreden op een traject langs de kust van de Botnische Golf tussen Luleå en Piteå.

Om 9.00 uur gingen een omvangrijk peloton van wedstrijd en toerrijders in het noordelijk gelegen Luleå van start voor een wedstrijd over ongeveer 65 kilometer naar het zuidelijker gelegen Piteå. De wedstrijd voerde in zijn geheel over de bevroren Botnische Golf, een onderdeel van de Oostzee. In Piteå kwam Mikael Ronnle uit Södra Sunderbyn als eerste over de streep na 2 uur en 7 minuten. Ronnle, die ook vorig seizoen de Bothnialoppet op zijn naam had geschreven, had aan de finish een voorsprong van 2 minuten op Gunder Boström die als tweede eindigde. Op ruime achterstand kwam Mattias Nyström als derde over de meet.

Bij de Dames ging de zege naar Helena Gustafsson. De skeeleraarster had op de streep een voorsprong van 12 minuten op de nummer twee, Lena Turesson. Anna Tano-Nordin eindigde op plek drie. De deelnemers hadden te maken met winterse omstandigheden en sneeuwval wat de ijsvloer geen goed deed. De winnaar bij de Heren, Mikael Ronnle, noemde dit evenement dan ook zwaarder dan de Vasaloppet, 's werelds beroemdste langlaufwedstrijd in en rond Mora., waaraan hij een week eerder had deelgenomen

Bekijk ook:

Bekijk beelden van de Bothnialoppet
Uitslag Heren
Uitslag Dames