Schaatspeloton.nl - Nieuws - Francesca Lollobrigida zorgt voor eerste Italiaanse marathonzege

Francesca Lollobrigida zorgt voor eerste Italiaanse marathonzege

geplaatst zaterdag 24 november 2012 om 20:47:29 op Schaatspeloton.nl

Op de Ireen Wüstijsbaan in Tilburg heeft Francesca Lollobrigida gezorgd voor de eerste Italiaanse zege in een schaatsmarathon. Lollobrigida was na een incidentrijke marathon over 70 ronden in de massasprint met duidelijk verschil te snel voor Maria Sterk (Weissensee for Kids) en klassementsleidster Rixt Meijer (Palet Schilderwerken) die tweede en derde werden. Meijer behield de oranje leiderstrui.

De Italiaanse primeur leek er de laatste tijd al langzaam aan te komen. Donderdag zat Lollobrigida al dicht bij de zege in de Kwintus Nova Trophy en landgenoot Fabio Francolini zat er bij de mannen al twee maal dicht bij. In Tilburg was het tijd voor de Italiaanse die op een perfecte positie aan de massasprint begon. Die massasprint moest na 70 ronden in het Brabantse land de winnares aanwijzen nadat geen van de aanvallen succesvol was gebleken. Het meest kansrijk leek nog een aanval in de tweede helft van de wedstrijd de groep kwam echter niet rond. Dit was nadat het peloton precies halfkoers stil werd gezet voor een herstart na een valpartij waarbij Jessica Merkens (Groenehartsport.nl) lang op de binnenboarding bleef liggen. De val bleek echter niet ernstig en Merkens kon zich zelfs weer bij het peloton voegen voor de herstart en de wedstrijd uitrijden.

In de finale brachten de verschillende ploegen hun kanonnen in stelling, maar het was de eenling Lollobrigida die zich perfect wist te plaatsen bij de ingang van de laatste ronde. Op de meet was de Italiaanse duidelijk te snel voor Maria Sterk en Rixt Meijer die genoegen moesten nemen met de overige podiumplekken. Voor het dweilorkest 013 dat de daarop volgende huldiging klank bij zette was de Italiaanse winst in het o zo Nederlandse marathonschaatsen zo onverwacht dat ze bij de huldig alsnog het Wilhelmus lieten horen.

Rixt Meijer en Iris van der Stelt (MKBasics.nl) bleven in het bezit van de oranje en witter leiderstrui.

Bekijk ook:

Uitslag