Schaatspeloton.nl - Nieuws - Toppers van de Toekomst verdelen Nationale Titels

Toppers van de Toekomst verdelen Nationale Titels

geplaatst zaterdag 1 maart 2008 om 20:38:41 op Schaatspeloton.nl

In Alkmaar kreeg Nederland er 10 nieuwe kampioenen marathonschaatsen bij, waaronder Manon Dol bij de Meisjes Junioren B.

In Alkmaar kreeg Nederland er 10 nieuwe kampioenen marathonschaatsen bij, waaronder Manon Dol bij de Meisjes Junioren B. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Alkmaar hebben op ijsbaan de Meent de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren plaats gevonden. Wouter Mesker en Rowenna de Boer behaalde de titels in de oudste klasse van de Junioren A. Manon Dol, Jesse Vriend, Jade van der Molen, Tjeu Berlijn, Annemarie Pasveer, Jorjan Jorritsma, Marije van Marle en Bouwe Meijer verdeelden de titels in de jongere categorieën.

Pupillen B
Het spits werd in Alkmaar afgebeten door de jongste rijders. Korte wedstrijden met vijf ronden voor de meisjes en zes ronden voor de jongens. Bij de Meisjes Pupillen B was het Manon Dol uit Hoorn die de titel binnenhaalde. De zilveren medaille ging naar Jip van den Bos, Fabienne Winkel was goed voor de bronzen plak. Bij de Jongens ging in deze categorie ook de titel naar een rijder van de ijsbaan in Hoorn. Jesse Vriend was na zes ronden het snelst in de eindsprint. Tim Hauwert was goed voor plek twee en de bronzen medaille ging naar Adriaan Janssen.

Pupillen A
De net iets oudere meisjes Pupillen A reden hun titelstrijd over zeven ronden. Hierin was het thuisrijdster Jade van der Molen die het kampioenschap behaalde. Esme Stollenga kwam in de massasprint als tweede over de meet, brons was er voor Lisa van den Bos. Bij de Jongens van dezelfde leeftijdsgroep was het Tjeu Berlijn uit Medemblik die Nederlands Kampioen werd. Kai Verbij was goed voor de zilveren medaille en Frerik Scheffer sprintte naar plaats drie en kon het brons mee naar huis nemen.

Junioren C
De Meisjes Junioren C brachten een tumultueuze wedstrijd op het Alkmaarse ijs. Met name in de finale werd de wedstrijd omlijst door valpartijen. In de voorlaatste ronde viel een van de meisjes zodanig dat zij met de brancard het ijs moest worden afgehaald. Het was uiteindelijk Annemarie Pasveer die de Nederlandse Titel wist binnen te halen. In de massale eindgalop was de rijdster uit Arnemuiden Ingeborg Betz en Iris van der Stelt te snel af. Bij de jongens eindigde de wedstrijd ook in een pelotonspurt. Wel werd de wedstrijd minder getekend door valpartijen. Jorjan Jorritsma legde beslag op de gouden plak door met duidelijk verschil de sprint te winnen. Wesley Lommers was goed voor plek twee en Hendrik-Jan van Eck kon het brons ophalen bij het podium.

Junioren B
Bij Junioren B meisjes bleef het peloton bijna de volledige 14 ronden bijeen. Enkele kleine aanvallen waren te zien, en die waren weinig succesvol. Op de eindstreep was het Marije van Marle die de titel behaalde. De 16-jarige rijdster uit Oostwout was dit seizoen al een keer de beste in het 6-Banentoernooi. De Brabantse Anne-Carine Abeelen, die als tweede eindigde, kwam in de laatste meters ten val en moest mede daarom de zege aan Van Marle laten. Suzanne Hoogendoorn behaalde op plek drie het brons.
Bij de Jongens was het Frank Bisschop die halverwege de koers besloot dat er in Alkmaar ook eens een lange aanval te zien moest zijn. De rijder uit Oude Wetering wist vier ronden voor het peloton uit te rijden maar leek geen moment kans te maken om ook echt weg te blijven. In de volgende eindsprint was het de Groninger Bouwe Meijer die de titel mee naar het noorden kon nemen. Ruurd Dijkstra eindigde in de sprint als tweede en won zo het zilver, het brons ging met Luuk de Beer mee naar Bakel.

Junioren A
Een teleurstellend klein damespeloton kwam in het Nederlands Kampioenschap voor Meisjes Junioren A op het ijs. Met titelverdedigster Tessa Kortekaas (Östersund) was er een landelijke dame aan het vertrek. De Voorhoutse komt echter net terug van de ziekte van Pfeiffer en kon daarom geen stempel op de wedstrijd drukken. Een erg matte wedstrijd was wat het nog overgebleven publiek te zien kreeg. Deze wedstrijd leek geen enkel moment de massasprint te kunnen ontlopen en dit was dan ook de eindbalans. Op de meet was het Rowenna de Boer die haar schaats als eerste over de streep duwde. Marlotte Kooy en Chantal Hofkamp eindigde nog voor Tessa Kortekaas en legde zo beslag op respectievelijk het zilver en het brons.

Bij de Jongens Junioren A werd wel een echte wedstrijd op het ijs gebracht. Het waren echter niet de landelijke rijders die hierin de wedstrijd konden domineren. Al in de eerste helft van de wedstrijd ging de nummer drie van het eindklassement van de Noord-Oost Competitie, Ronald Kruijer (VPS Projectsupport BV), solo in de aanval. Kruijer baarde opzien door het peloton al vrij snel op bijna een halve ronde te zetten. Maar de inspanning kwam voor de rijder uit Heiligerlee eigenlijk te vroeg in de wedstrijd. Met nog zo'n zeven ronden te schaatsen werd Kruijer terug gepakt door het peloton waarin inmiddels een van de kanshebbers voor de titel, B-rijder Chrispijn Ariëns (SkatePodium.com), met materiaalpech de strijd had moeten staken. Kevin Floris probeerde vier ronden voor de meet nog met een ontsnapping de massasprint te ontlopen maar dit was niet succesvol.
In de eindsprint om de titel was het vervolgens Wouter Mesker die als eerste aankwam. Karsten van Zeijl kwam als tweede binnen en behaalde zo het zilver, brons was er voor B-rijder Frederik Nauta (Anna Amels Cranio Friesland). Bart de Vries (Bional-Haak-Jovetra) die als A-rijder zijnde als topfavoriet aan de wedstrijd begon had in de wedstrijd te veel energie verspeeld en kwam in de eindsprint als zesde over de eindstreep.

Bekijk ook:

Foto's van deze wedstrijd
Uitslag Jongens Junioren A
Uitslag Meisjes Junioren A
Uitslag Jongens Junioren B
Uitslag Meisjes Junioren B
Uitslag Jongens Junioren C
Uitslag Meisjes Junioren C
Uitslag Jongens Pupillen A
Uitslag Meisjes Pupillen A
Uitslag Jongens Pupillen B
Uitslag Meisjes Pupillen B