Schaatspeloton.nl - Nieuws - Foske Tamar van der Wal pakt in Den Haag eerste seizoenszege

Foske Tamar van der Wal pakt in Den Haag eerste seizoenszege

geplaatst zaterdag 3 november 2012 om 20:26:06 op Schaatspeloton.nl

Foske Tamar van der Wal en Irene Schouten kwamen op de streep dicht bij elkaar uit, een finishfoto moest uiteindelijk het verschil aantonen.

Foske Tamar van der Wal en Irene Schouten kwamen op de streep dicht bij elkaar uit, een finishfoto moest uiteindelijk het verschil aantonen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Den Haag heeft Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) de vierde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Om Van der Wal tot winnares uit te roepen was er een fotofinish nodig waarin de veelwinnares van vorig seizoen 2 cm voor Irene Schouten (Steigerplank.com) werd geconstateerd. Klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) behield met een derde plaats haar leidende positie en plaatste zich voor de World Cups.

In de dameswedstrijd leek het er geen moment op dat een kopgroep weg zou kunnen blijven. Het was een wedstrijd op hoog tempo, wat achterin tot veel lossende slachtoffers leidde, maar gecontroleerd door de ploegen die konden hopen op een zege. De finale bracht verschillende treintjes op het ijs die de sprint voorbereidde voor hun kopvrouwe. Met name Okkinga Communicatie leverde kopvrouwe Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) perfect af. Van der Wal die vorig seizoen zegekoningin van het peloton was stond dit seizoen nog droog, maar kon het vertrouwen belonen met de zege. De snel opkomende Irene Schouten (Steigerplank.com) kwam nog dichterbij en er was dan ook een finishfoto nodig om het verschil tussen de Groningse en Noord-Hollandse te bepalen. Op die foto was een verschil van 2 cm in het voordeel van Van der Wal te zien die zo dus de eerste zege van het seizoen behaalde. Schouten, volgende op 2 duizendste van een seconde, mocht samen met Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) naar het podium. Huisman behield in de hofstad haar leidende positie in het algemeen klassement en plaatste zich zo voor de Essent ISU World Cup mass-start. Irene Schouten bleef in het bezit van de witte jongerentrui.

In de Eerste Divisie was het ditmaal een kopgroep van drie dat mocht gaan strijden om de zege. Het drietal bestaande uit Engbert de Vegt (delangemassage.nl), Arnt Jalvingh (Adviesburo Harry de Wolff) en Mark Ooijevaar (Team Appel Beton) ging halverwege de koers rond. Mark Ooijevaar sloot in laatste instantie nog solo aan bij De Vegt en Jalvingh, nadat Christiaan van den Berg (ACE Team) in eerste instantie ook onderdeel uit maakte van de kopgroep maar moest lossen. In de finale toonde Jalvingh zich duidelijk het snelst van het drietal. Achter de Drent legde Mark Ooijevaar beslag op de tweede plaats, De Vegt moest genoegen nemen met de derde podiumplek. Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) behield op zijn thuisbaan de oranje leiderstrui, Robert Post (Steenbergen Fietsen) pakte het wit over van Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff).

Bekijk ook:

Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie