Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bergsma dominant naar zege in IJsselcup Marathon

Bergsma dominant naar zege in IJsselcup Marathon

geplaatst zaterdag 27 oktober 2012 om 21:59:32 op Schaatspeloton.nl

Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) is onderweg naar een ronde voorsprong, in het kielzog is ploeggenoot Bob de Vries afgezakt uit het peloton voor ondersteuning

Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) is onderweg naar een ronde voorsprong, in het kielzog is ploeggenoot Bob de Vries afgezakt uit het peloton voor ondersteuning (bron: Schaatspeloton.nl)

Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) en Elma de Vries (MKBasics.nl) hebben in Deventer de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Bergsma was in De Scheg dominant in de marathon die tijdens het IJsselcup-programma werd gereden. De Fries pakte solo, maar met hulp van zijn ploeggenoten, een ronde voorsprong. Gary Hekman (Van Werven) won de sprint van het peloton en werd tweede, drie was Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam)

In de Dameswedstrijd ging het er hard aan toe, zowel qua snelheid als ook met sommige valpartijen. De snelheid bleek in de wedstrijd voor veel wat mindere dames te zwaar en zij moesten hierdoor vroegtijdig de wedstrijd verlaten. Vooraan in de wedstrijd waren het verschillende aanvallen die de smaak maakten. Een van die groepen met Jolanda Langeland (Okkinga Communicatie), Rixt Meijer (Palet Schilderwerken), Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl), Daniëlle Lissenberg-Bekkering (Renault Ladiesteam) en Iris van der Stelt (MKBasics.nl) bleef lang vooruit, maar was geen moment in positie om weg te blijven. Het peloton ging in volle galop op weg naar de eindsprint toen in de voorlaatste ronde Witte truidraagster Irene Schouten (Steigerplank.com) samen met Erna Last-Kijk in de Vegte (Palet Schilderwerken) hard onderuit ging en daarna het middenterrein op schoot waar ze op haar knieën op het beton tot stilstand kwam. Op de meet was vervolgens Elma de Vries (MKBasics.nl) het snelst. Zij liet in de laatste meters Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) en Maria Sterk (Weissensee for Kids) met zeer klein verschil achter. De Italiaanse Francesca Lollobrigida eindigde op de vierde plaatst net naast het podium voor Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die leidster bleef in het Algemene Klassement. Irene Schouten hield ondanks haar val het Wit om haar schouders.

Voorafgaande aan de Top Divisiewedstrijd werd er door de organisatie een premie van 200 euro uitgeloofd voor de eerste schaatser die een ronde voorsprong zou pakken. Of het deze premie was, die een kwart is van de premie voor eindwinnaar van de KPN Marathon, of dat de rijders gewoon het talrijk aanwezige publiek wouden vermaken, maar een aantrekkelijke wedstrijd werd het. Het was uiteindelijk Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) die de wedstrijd volledig naar zijn hand zette. Bergsma pakte solo een 200 meter voorsprong en kon met sterke ploegondersteuning de lucratieve ronde voorsprong pakken. Hiermee was de wedstrijd trouwens ook eigenlijk wel voorbij. Geen moment kwam de ronde voorsprong van Bergsma in gevaar en hij kon na het afsprinten van het peloton dan ook veilig naar de zege gaan rijden. De pelotonsprint om de tweede plaats werd gewonnen door Gary Hekman (Van Werven) die Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) te snel af was. In het klassement leidt Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) met 18 punten voorsprong op ploeggenoten Stroetinga en Bob de Vries. Marcel van Ham (Schaatscentrum De Uithof) blijft in het bezit van het wit.

In de Eerste Divisie was Bob de Jong (BAM-Univé Schaatsteam) de sterkste door in de finale zo'n 15 ronden voor het eind solo weg te springen en naar de streep te rijden. Achter De Jong kwam niemand meer terug en pakte Jaap Ketelaar (Team JB Besturingstechniek) de tweede plaats en was Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff) op de derde plek de beste B-rijder. Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) kwam slechts tot de dertiende plaats maar behield de oranje leiderstrui.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie