Schaatspeloton.nl - Nieuws - Frank Vreugdenhil en Elma de Vries winnen KPN Marathon Cup in Utrecht

Frank Vreugdenhil en Elma de Vries winnen KPN Marathon Cup in Utrecht

geplaatst zaterdag 20 oktober 2012 om 22:07:01 op Schaatspeloton.nl

Elma de Vries (MKBasics.nl) wint de tweede KPN Marathon Cup in Utrecht.

Elma de Vries (MKBasics.nl) wint de tweede KPN Marathon Cup in Utrecht. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht hebben Frank Vreugdenhil (Team Telstar Sport/Primagaz) en Elma de Vries (MKBasics.nl) de tweede wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. Vreugdenhil klopte in een kopgroep van zes de Italiaan Fabio Francolini (Radson-Jinstal) en Jouke Hoogeveen (De Haan Westerhoff) die in de voorlaatste ronde solo was ontsnapt. De Vries klopte in een groepssprint Maria Sterk (Weissensee for Kids) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie).

Elma de Vries sprint naar overwinning
De dames brachten op het stroeve ijs van Utrecht een aantrekkelijke marathon op het ijs. Nadat de tussensprints al voor enig spektakel had gezorgd brak het peloton rond de tweede tussensprintserie in drie delen uiteen. Uiteindelijk ging een groep van twaalf dames rond, daarbij ook de Italiaanse gastrijdster Francesca Lollabrigida die opmerkelijk makkelijk meestreed. Afwezig in de kopgroep was klassementsleidster Irene Schouten (Steigerplank.com) die de slag miste en zo ook de oranje leiderstrui moest overdragen aan Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die wel in de kopgroep aanwezig was. In de finale sprong Rixt Meijer (Palet Schilderwerken) solo weg en leek lang naar de zege te gaan rijden. Meijer had met de bel zelfs nog bijna honderd meter voorsprong. Een voorsprong die in de laatste ronde volledig goed gemaakt werd. De sprintende achtervolgers achterhaalde haar in de laatste honderd meter waarna Elma de Vries (MKBasics.nl) de zege mocht opeisen. Achter De Vries werden Maria Sterk (Weissensee for Kids) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) tweede en derde.

Vreugdenhil voorkomt nipt Italiaanse verrassingszege
De heren uit de Top Divisie brachten net als de twee voorafgaande wedstrijd een zeer stijlvolle en aantrekkelijke wedstrijd op het ijs. Het publiek kon de hele 125 ronden genieten van een strijdbaar peloton waar halverwege de koers een zestal rijders er in slaagde een ronde voorsprong te pakken. Het zestal bestaand uit de Italiaan Fabio Francolini (Radson-Jinstal), Ralf Zwitser (Husqvarna-Gardena), Frank Vreugdenhil (Telstar Sport/Primagaz), Jouke Hoogeveen (De Haan Westerhoff), Willem Hut (Van Werven) en Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) werkte goed samen in de aanval en zagen hun aanval dus beloond. Klassementsleider Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) miste de beslissende slag maar behield dankzij in de tussensprints behaalde punten de oranje leiderstrui. In het klassement zag Groeneveld Francolini tot op zes punten naderen, de Italiaan reed opvallend goed in zijn tweede schaatsmarathon en had tot in de laatste meters uitzicht op de zege. Het was na het afsprinten van het peloton dat Vreugdenhil en Bergsma de aanval kozen waarop Francolini een gat van zo'n 50 meter moest goedmaken. Toen de meervoudig wereldkampioen skeeleren aansloot bij het aanvallende tweetal kwam ook Jouke Hoogeveen van achter terug. De altijd aanvalslustige Amsterdammer trok hierbij meteen door en leek zijn medevluchters te kunnen verschalken. Op de bel had Hoogeveen nog een dertig meter voorsprong maar in de laatste bocht kwamen Francolini en Vreugdenhil terug. Vreugdenhil pakt het vervolgens net iets slimmer aan dan de Italiaan en bleef Francolini op de meet nipt voor. Achter Vreugdenhil en Francolini mocht Hoogeveen als derde naar het podium.

Erik Jan Kooiman juicht, Martijn van Es wint
In de Eerste Divisie was Engbert de Vegt (Delangemassage.nl) de pechvogel van de dag. Tot tweemaal toe strandde hij met het peloton in het zicht terwijl hij een ronde voorsprong probeerde te halen. De eerste maal deed hij dat solo nadat medevluchter Lucas Bisschops (Schaatscentrum De Uithof) eerder was afgehaakt. De tweede maal bevond De Vegt zich in een tweede groep die net niet ronde ging terwijl vlak daarvoor een grote groep wel een ronde voorsprong had gehaald. In de finale van de kopgroep met een ronde voorsprong ontsnapten Sjaak de Wolff (Adviesburo Harry de Wolff) en Top Divisierijder Martijn van Es (Wadro). Nadat De Wolff moest afhaken maakte klassementsleider Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) de sprong naar het voorfront. Van Es en Kooiman bleven weg en reden samen naar de streep. Kooiman ging juichend over de streep als eerste Eerste Divisierijder maar werd in de laatste meters nog voorbijgestreefd door Van Es die dus de eigenlijke zege opeiste. Achter Van Es en Kooiman werd Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff) derde.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Eerste Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Top Divisie