Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Irene Schouten winnen Amsterdamse openingsmarathon

Arjan Stroetinga en Irene Schouten winnen Amsterdamse openingsmarathon

geplaatst zaterdag 13 oktober 2012 om 21:44:01 op Schaatspeloton.nl

De dameskopgroep in eindsprint. Irene Schouten (2e van links) zal uiteindelijk de sprint winnen.

De dameskopgroep in eindsprint. Irene Schouten (2e van links) zal uiteindelijk de sprint winnen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Jaap Edenbaan heeft Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) en Irene Schouten (Steigerplank.com) de eerste marathon van het seizoen 2012/13 gewonnen. Stroetinga was in een regenachtige wedstrijd, die beheerst werd door een aanval van Pieter-Jan van Eck (Team Brabant), sneller dan Gary Hekman (Van Werven) en Crispijn Ariëns (De Haan Westerhoff). Schouten klopte in een kopgroep van zestien Carla Zielman (CENNED) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie).

De wedstrijd in Amsterdam werd vroeg open gegooid door een aanval van Irene Schouten (Steigerplank.com), Maria Sterk (Weissensee for Kids), Elma de Vries (MKBasics.nl) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie). Het viertal reed met een honderd meter voorsprong naar de eerste sprint toe. Bij die eerste sprintserie sloot een grote groep aan die na de sprintserie een halve baan voorsprong had op het peloton en in totaal met 16 dames een ronde voorsprong pakte. Na de einsprint van het peloton slaagde geen van de dames er in weg te rijden uit de kopgroep en in een zeer close finish was het Irene Schouten die de eerste zege van het seizoen pakte. Ze hield Carla Zielman (CENNED) en Foske Tamar van der Wal licht achter zich. Zowel in het Oranje algemene klassement als ook in het Witte jongerenklassement is Schouten de eerste leidster.

De wedstrijd in de Top Divisie werd in een regenbui getekend door een lange solo-aanval van Pieter-Jan van Eck (Team Brabant). De aanval, die op enig moment zelfs leek te slagen, kwam voort uit een aanval met drie waar ook Ruud Aerts (Wadro) en Sander Kingma (CRV-Interfarms) oorspronkelijk deel van uit maakten. Toen eerst Kingma en daarna Aerts afviel ging Van Eck alleen verder, wel stuk voor stuk met steun van al zijn ploeggenoten. In de finale keek Van Eck zelfs enige tijd het peloton in de rug wat voor het BAM-Univé Schaatsteam het teken was om het gas vol open te gooien. Dit gooide roet in het eten van de aanval van Van Eck en bracht het peloton tot een massasprint. In die sprint beloonde Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam) het vertrouwen van zijn ploeg met de zege. Op het podium kreeg Stroetinga gezelschap van Gary Hekman (Van Werven) en Crispijn Ariëns (De Haan Westerhoff). In eerste instantie reed ook Koen Verweij (Wadro) op het podium, maar hij werd gedeklasseerd voor het hinderen van Hekman in de laatste bocht. De Oranje leiderstrui ging dankzij de tussensprintpunten naar Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam).

In de Eerste Divisie werd de wedstrijd beheerst door twee aanvallen die beiden een ronde voorsprong behaalde. In eerste instantie was het Mark Ooijevaar (Team Appel Beton) die solo een ronde voorsprong pakte op het peloton. Later pakte Erik-Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) en Ted-Jan Bloemen (BAM-Univé Schaatsteam) ook samen een ronde voorsprong. In de finale probeerde Kooiman tot tweemaal toe weg te komen maar het was uiteindelijk Bloemen die in de voorlaatste ronde hard aanging en niet meer bijgehaald werd door zijn vluchtmakkers. Daarachter werd Ooijevaar tweede, Kooiman legde beslag op de derde plaats maar mocht zich in de Oranje leiderstrui van het algemeen klassement hijsen. Robert Post (Steenbergen Fietsen) was goed voor de Witte leiderstrui.

Bekijk ook:

Uitslag Heren Eerste Divisie
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie