Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathonkampioenen van de Verenigde Staten bekend

Marathonkampioenen van de Verenigde Staten bekend

geplaatst woensdag 27 februari 2008 om 10:15:22 op Schaatspeloton.nl

Het peloton onderweg in de Kampioenschappen van de Verenigde Staten.

Het peloton onderweg in de Kampioenschappen van de Verenigde Staten. (bron: Bemidji Pioneer)

Daniel Frederick, Hannah Curwin, Mike Anderson en Kathie Zapotocki mogen zich een jaar lang kampioen marathonschaatsen van de Verenigde Staten noemen. Het kwartet haalde de titels afgelopen weekend in Bemidji binnen. Frederick en Curwin wonnen op zaterdag de 25 kilometer zondag op het natuurijs in de staat Minnesota, Anderson en Zapotocki waren op het sterkst op de dubbele afstand.

Zaterdag (25 kilometer)
Voor het Noord-Amerikaanse marathonpeloton was de locatie bij het plaatsje Bemidji in Minnesota nieuw. 23 Heren en 13 Dames gingen zaterdag van start om te strijden om de titel van de Verenigde Staten. 25 kilometer later was het de 36-jarige Daniel Frederick die als winnaar over de streep kon glijden. De rijder uit Wauwatosa klopte in de eindsprint zijn ploeggenoot bij het skeelerteam Aloe Up, Mike Anderson, die als tweede geklasseerd werd. De bronzen plak was voor Charlie Stangl, die de sprint om de derde plek van het grotere peloton won.
Bij de Dames ging de titel op de 25 kilometer naar de 16-jarige Hannah Curwin. De rijdster uit Duluth finishte in het herenpeloton en was meer dan 2 minuten eerder aan de finish dan de nummer twee, Kathie Zapotocki. Susan Vehe mocht na afloop het brons komen ophalen.

Zondag (50 kilometer)
Voor de 50 kilometer op de zondag was minder belangstelling van rijders. Aan de start verschenen 13 mannen en maar 3 vrouwen. Voor de dames betekende dit dus dat zeg slechts om de kleur van de medaille hoefde te strijden. Bij de Heren was het de 42-jarige Mike Anderson die de jonge concurrentie om de titel met afstand aftroefde. De pas 15-jarige Charlie Stangl eindigde op twee en een halve minuut achterstand als tweede, de 27-jarige Andy Kostka kwam vlak daar achter als derde binnen.
Bij de Dames ging het goud naar Kathie Zapotocki. De rijdster uit Zionsville, die eerder dit seizoen al een marathon op het Big Rideau won, troefde in de eindsprint nummer twee, Carla Langenthal, met duidelijk verschil af. Het brons ging naar de locale Kristina Van Vilgen-Hammitt.

De Kampioenschappen van de Verenigde Staten telden niet mee voor de Noord-Amerikaanse marathoncompetitie, de MSI Series.

Bekijk ook:

Uitslag Heren 50km
Uitslag Dames 50km
Uitslag Heren 25km
Uitslag Dames 25km