Schaatspeloton.nl - Nieuws - Martijn Kromkamp verrast met stoppen

Martijn Kromkamp verrast met stoppen

geplaatst zaterdag 1 september 2012 om 23:21:45 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp zal het komend seizoen niet meer van start gaan als marathonschaatser. Dat heeft de 31-jarige Kromkamp, die afgelopen zomer vader werd, vandaag bekend gemaakt. De schaatser uit Wolvega, zoon van Jan Eise Kromkamp, zou komend seizoen voor Radson-Jinstal uitkomen. Die ploeg zal nu noodgedwongen met vijf rijders het seizoen 2012/13 in gaan. "Het is mooi geweest" aldus Kromkamp op zijn eigen website.

Tegenover Skatingonline.nl liet Kromkamp optekenen dat hij de motivatie niet meer kan opbrengen om nog door te gaan. "Ik begon deze voorbereiding erg goed met twee weken trainingskamp in Mallorca, alles verliep soepel. Daarna heb ik de training ook goed weer opgepakt, maar het werd wel steeds minder, had weinig zin meer. Het breekpunt was toen ik er af werd gereden tijdens een teamtraining, dat deed zeer." Daarna probeerde Martijn Kromkamp het na overleg met trainer/coach Jeroen de Vries nog tijdens een trainingskamp van de ploeg in het Franse Annecy. Toen het ook daar niet lukte hakte Kromkamp de knoop door. "Het was klaar voor mij. Wil ik nog een goed seizoen draaien zoals vorig jaar dan moet er zoveel gebeuren, dan moet het van zo ver komen, daar heb ik de motivatie niet meer voor. Het is over, het is klaar". Aldus Kromkamp die in zijn carrière met name op natuurijs bij de beste behoorden. Op kunstijs won hij nooit, wel was hij in 2003 goed voor brons tijdens het Nederlands Kampioenschap. Op natuurijs won Kromkamp in 2009 het eindklassement van de Grand Prix die dat jaar volledig op het Zweedse Runnmeer werd verreden. Hij deed dit door de eerste wedstrijd te winnen en daarna de leiderstrui niet meer uit handen te geven. Afgelopen natuurijswinter eindigde de Fries als derde in het klassement over de Nederlandse natuurijsklassiekers.

Door het stoppen van Kromkamp zal zijn ploeg Radson-Jinstal komende seizoen noodgedwongen met vijf rijders op het ijs verschijnen. De inschrijving voor het seizoen is al gesloten en de formatie van Jeroen de Vries heeft de naam Martijn Kromkamp al laten registreren als een van de zes rijders, die mag normaal gesproken niet meer worden veranderd. Kromkamp geeft aan zich bewust te zijn van de gevolgen voor zijn ploeg. "Ik ben niet meer gemotiveerd, dat voelen de jongens ook. Ik kan er daarom beter nu een punt achter zetten dan toch het seizoen ingaan en aan blijven modderen. Ik heb mijn contract dan ook ingeleverd".

Met het stoppen van Martijn Kromkamp heeft het schaatspeloton voor het eerst sinds de jaren ´80 geen Kromkamp in het peloton. Martijn´s A-carrière overlapte kort met die van zijn vader Jan Eise. Bij diens afscheid in 2003 kreeg de jongste Kromkamp van de KNSB symbolisch zijn vaders vaste beennummer 26 toegekend. Martijn Kromkamp kon zijn carrière echter niet afsluiten met dat nummer op zijn been. In 2006 verloor hij dat nummer toen de KNSB besloot nieuwe nummers uit te geven.