Schaatspeloton.nl - Nieuws - Husqvarna-Gardena helpt Afrika aan water en strikt Bart Mol

Husqvarna-Gardena helpt Afrika aan water en strikt Bart Mol

geplaatst dinsdag 22 mei 2012 om 22:03:35 op Schaatspeloton.nl

Eerste Divisierijder Bart Mol komt komend seizoen uit voor de Top Divisieformatie van Husqvarna Gardena. Dat maakt de ploeg van ploegleider Jan-Martien van de Wetering vandaag bekent. Mol komt over van Goudse.nl/Smartcap waarvoor hij afgelopen seizoen tweede werd in de Cup en met name op natuurijs liet zien bij de besten te horen. Naast de komst van Mol maakte Husqvarna-Gardena ook bekend met het goede doel Soda, dat waterprojecten ondersteunt in Mozambique.

In de stichting Soda heeft Husqvarna-Gardena hierbij een partner gevonden om een gezamenlijk doel na te streven. Daarom prijkt op het schaatspak van het marathonteam ook het logo Soda waterbronnen. Dit verwijst naar een project van de stichting Soda, die Doctors for Life int. ondersteunt in Mozambique.

Het topdivisieteam Husqvarna-Gardena (met de rijders Jan Maarten Heideman, de broers Jens en Ralf Zwitser en Klaas de Weerd) is ook versterkt met een nieuw talent. Ploegleider Jan-Martien van de Wetering trok de 24-jarige Bart Mol uit Wervershoof aan als vijfde man. Hij komt over uit de landelijke 1e divisie, waar hij afgelopen seizoen tweede werd in het eindklassement. Deze prestatie en zijn goede rijden op natuurijs leverden hem het contract op en promotie naar de topdivisie.

Bij de stichting Soda zijn verschillende mensen betrokken die ook liefhebber zijn van het marathonschaatsen. Dit bracht een relatie van de stichting op een idee voor een dubbel doel. Hij wil Jan Maarten Heideman helpen zijn team in het nieuwe seizoen en daarna verder uit te bouwen en via dit team steun verwerven voor het goede doel. De in Oldebroek gevestigde stichting (op internet te volgen via www.stichtingsoda.nl) mag door deze samenwerking met het team de naamsbekendheid van de schaatsers benutten.

De stichting Soda is in 2008 opgericht om de gezondheidszorg te verbeteren in het plaatsje Zavora in Mozambique. Hier bemant dokter Paul Zuidema, die voorheen huisarts was in Wezep, namens Doctors for Life Africa een kliniek. Het boren van waterbronnen is één van de projecten van de hulpverlenende stichting en haar vrijwilligers.

De schaatsers van het team Husqvarna-Gardena hebben ondertussen hun gezamenlijke trainingen hervat. Nieuweling Bart Mol nam hier ook al aan deel. Hij wil zich onder het motto ‘je kunt maar een ding goed doen' volledig gaan focussen op het schaatsen. Een aantal jaren nam hij op regionaal niveau ook deel aan motorcross. Meer voor de ontspanning. Maar hij is er mee gestopt. Het is te tijdrovend en levert te veel risico op blessures op. Wel blijft Mol actief in de nauw met schaatsen verbonden sport inline skaten. Ook hier promoveerde hij dit seizoen naar het hoogste categorie, de A-rijders