Schaatspeloton.nl - Nieuws - Karlo Timmerman verrast met afscheid

Karlo Timmerman verrast met afscheid

geplaatst dinsdag 28 februari 2012 om 22:07:21 op Schaatspeloton.nl

Karlo Timmerman

Karlo Timmerman

De pas 25-jarige Karlo Timmerman stopt direct met marathonschaatsen. Timmerman, die vorig seizoen zege aan zege reeg en ook dit seizoen drie maal op de hoogste trede stond, verkiest zijn studie en maatschappelijke carrière boven het schaatsen. Met de beslissing verrast de in Staphorst opgegroeide Groninger de formatie SOS Kinderdorpen die hem gisteren nog als rijder voor volgend seizoen aankondigde.

De mededeling van Karlo Timmerman, zo kort na het einde van het marathonseizoen, kwam als een donderslag bij heldere hemel. Met het aantrekken van Simon Schouten als zesde rijder dacht SOS Kinderdorpen net de ploeg voor het volgende seizoen rond te hebben. Nu is er dus opnieuw een vacature bij de ploeg.

"Het bericht van Karlo Timmerman verraste ons", stelt teammanager Edward van Dijk. "Aan de andere kant heeft Timmerman steeds aangegeven dat hij niet te lang zou blijven schaatsen omdat hij wilde werken aan zijn maatschappelijke carrière. We hadden echter gehoopt en verwacht dat hij het contract tot en met 2013 zou uitdienen. We respecteren echter ook dat hij nu een andere keuze heeft gemaakt."

Sportief gezien betekent het vertrek van Timmerman een fikse aderlating voor SOS Kinderdorpen. Timmerman is, meent Van Dijk, onvervangbaar. "Hij was in onze optiek een unieke schaatser. Een sprinter die zich heeft ontwikkeld tot allrounder en zowel een massasprint kon winnen als de 200 kilometer op de Weissensee. En zijn ontwikkeling was nog niet ten einde. Onze trainer Pascal Vergeer was ervan overtuigd dat er nog veel meer in Timmerman zat."

Karlo Timmerman zelf begrijpt dat hij voor verrassing heeft gezorgd binnen zijn ploeg. "Zelfs de jongens zullen hiervan opkijken." Over zijn redenen is hij niettemin duidelijk. "Ik ga het laatste jaar in van mijn studie registeraccountant en daar heb ik echt alle tijd voor nodig."

Daarnaast had Timmerman ook steeds meer problemen met de motivatie. "Vorig jaar had ik een superseizoen, maar het was zo zwaar geweest dat er met een dip uit kwam. Deze winter heb ik te maken gehad met twee rotblessures die twee operaties opleverden. Mentaal heb ik steeds meer moeite met de trainingen. En ik weet dat één procent minder training drie procent minder resultaat oplevert. De doorslag gaf het feit dat ik afgelopen zaterdag niet eens kon genieten van onze overwinning in de KPN Tweedaagse. Op dat moment wist ik voor mezelf dat het genoeg was."

Timmerman blijft wel af en toe trainen met de ploeg. "Mocht ik het schaatsen toch enorm gaan missen, dan is er misschien nog een opening. Maar dat is op dit moment niet de intentie."

SOS Kinderdorpen gaat opnieuw op zoek naar een zesde rijder. Van Dijk zegt echter niet direct een idee te hebben welke rijders momenteel nog beschikbaar zijn. "We wachten nu even af. Als er schaatsers zijn die interesse hebben in onze ploeg, dan horen we dat wel."

Karlo Timmerman kwam vijf seizoenen lang uit op het hoogste niveau. Hij reed twee jaar voor Equipe Renault, kwam één seizoen uit voor Adformatie, dat de laatste twee seizoenen door het leven ging als SOS Kinderdorpen. In zijn loopbaan boekte Timmerman elf overwinningen. Vorig seizoen was hij winnaar van de KPN Marathon Cup en boekte hij zijn mooiste zege: de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Dit seizoen zegevierde Timmerman nog in de finalewedstrijd van de KPN Marathon Cup.

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2012
Karlo Timmerman