Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ralf Zwitser verkast naar Husqvarna-Gardena

Ralf Zwitser verkast naar Husqvarna-Gardena

geplaatst dinsdag 28 februari 2012 om 21:56:00 op Schaatspeloton.nl

Ralf Zwitser

Ralf Zwitser

Jens Zwitser krijgt bij Husqvarna-Gardena gezelschap van zijn broer Ralf. Ralf Zwitser komt over van de Wadro-formatie van ploegleider Henk Angenent. De broers Jens en Ralf Zwitser, die eerder samen bij Frisia, PGM en Heembouw reden, vinden elkaar daardoor voor het eerst sinds 2005/06 weer in dezelfde ploeg. Naast de gebroeders Zwitser komen ook Jan Maarten Heideman en Klaas de Weerd uit voor Husqvarna-Gardena waar Jan-Martien van de Weterening als ploegleider Dirk Uittenbogaart vervangt.

De natuurijsperiode wekte afgelopen winter een gigantische belangstelling voor de marathonschaatsers. Hun wedstrijden trokken ook zeer veel televisiekijkers. En (Jens) Zwitser en Heideman werden om hun prestaties en doorzettingsvermogen zelfs gerekend tot de tien kanshebbers op een overwinning in de echte Elfstedentocht. Dit heeft gevolgen gehad. Algemeen directeur Kees van Opdorp van Husqvarna en zijn bedrijf raakten opnieuw enthousiast voor sponsoring. Wel zijn ze hierbij ook in overleg over cosponsoring.
 
Ook de structuur van het schaatsteam is inmiddels aangepast en verstevigd. Nieuwe ploegleider is Jan-Martien van de Wetering. Hij was al trainer van het team en volgt Dirk Uittenbogaart op, die zich negentien seizoenen heeft ingezet voor het marathonschaatsen, zeer veel rijders uit het peloton onder zijn hoede heeft gehad en vorig jaar Heideman en Van de Wetering wist binnen te halen. Het tweetal, dat eerder samen al grote successen behaalde, ziet met de steun van Husqvarna-Gardena de droom van een topteam naderbij komen.
 
Naast Ralf Zwitser probeert Van de Wetering nog een nieuwe schaatser aan te trekken. "We gaan volle bak voor natuurijs, maar we willen ook voorin rijden op kunstijs", zegt hij in een toelichting op de opbouw van het team. Schaatser Klaas de Weerd, die vorig jaar ook toetrad tot het team kwam, blijft.
 
Een groot succes voor het team was de overwinning van Jens Zwitser in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Hiervoor had Jan Maarten Heideman met een derde plek bij het Nederlands kampioenschap op kunstijs al getoond dat hij ondanks zijn leeftijd (38 jaar) nog niet moet worden afgeschreven voor topsport. Bij het NK op natuurijs en met tweede plaatsen op het Veluwemeer en over 150 km in het Zweedse Falun bevestigde hij dit. Ruim een week geleden won hij de Zweedse natuurijsklassieker Vikingarännet. Tot groot genoegen van de sponsor, waarvoor Zweden de bakermat is. Ook voert Heideman nu weer de individuele ranking voor marathonschaatsers aan. 
 
Afscheid neemt het team van marathonschaatser Yoeri Lissenberg. Hij kondigde recent aan vanwege rugproblemen te moeten stoppen. Om gezondheidsredenen vertrekt na een kwart eeuw trouwe dienst in de marathonsport ook verzorger-masseur Hennie Cornelissen.

Bekijk ook:

Ralf Zwitser
Transferoverzicht 2012