Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stoltenborg en Van der Stelt Nederlands Kampioen Junioren A

Stoltenborg en Van der Stelt Nederlands Kampioen Junioren A

geplaatst zaterdag 25 februari 2012 om 17:29:52 op Schaatspeloton.nl

Rachelle van de Griek was de eerste kampioen van de dag. Zij won in de jongste categorie, de Pupillen B.

Rachelle van de Griek was de eerste kampioen van de dag. Zij won in de jongste categorie, de Pupillen B. (bron: Schaatspeloton.nl)

Bij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen voor jeugd hebben Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl) en Iris van der Stelt de nationale titel bij de Junioren A gehaald. Patrick Roest en Lisa van der Zee werden kampioen bij de Junioren B, Chris Huizinga en Emese Palenstijn gingen met de Junioren C-titels naar huis. Bij de pupillen werden Daan Baks en Arianne Pruisscher kampioen Pupillen A en Janno Botman en Rachelle van Griek bij de Pupillen B.

Het nationale kampioenschap voor de jeugd begon in Den Haag met een lichte vertraging toen juist bij de start van de eerste categorie de Uithof te maken had met een leeglopende boarding. Nadat deze weer was opgeblazen en de jury het veilig achtte om te starten begonnen de pupillen aan hun kampioenschap. In de eerste categorie finishte Rachelle van de Griek als snelste na 5 ronden bij de meisjes Pupillen B. zie liet hierbij Femke Beuling en Janet Beers achter haar. Bij de jongens Pupillen B ging na 6 ronden de titel naar Janno Botman, Bram Cohen en Tom den Heijer namen het zilver en brons mee naar huis. Net als bij de Pupillen B eindigde ook bij de Pupillen A de wedstrijden in een massasprint. Bij de meisjes ging hier de titel naar Arianna Pruisscher voor Tricia van der Weide en Rosalie Jorritsma. Bij de jongens was Daan Baks te snel voor Louis Hollaar en Jochem van Lith.

Bij de Junioren C waren het de aanvallers die de wedstrijd maakte. Bij de meisjes was dit Femke Markus die met het rondebord op 4 solo in de aanval ging. De aanval leek lange tijd stand te houden maar in de laatste meters werd de rijdster uit Zwarte Kat nog voorbijgestoken door Emese Palenstijn die zo Nederlands Kampioene werd. Femke Markus mocht als troost naar het podium voor de zilvere medaille, Elsemieke van Maaren kreeg het brons omgehangen. Bij de jongens bracht een slotaanval wel de Nederlandse titel. Chris Huizinga, die in de laatste ronden de aanval koos, werd hiervoor beloond met de gouden plak. Achter Huizinga finishte Joep Baks op de tweede en Pieter van Velde op de derde plaats.

Vervolgens was het in de Junioren B-categorie weer tijd voor de sprinters. Maar niet nadat een zware tempowedstrijd op het ijs was gelegd. Remco Schouten leek enige tijd als aanvaller kans te maken op het kampioenschap maar het was uiteindelijke Patrick Roest die de titel behaalde. 6-Banentoernooiwinnaar Evert Hoolwerf moest genoegen nemen met het zilver, Jesse Vriend behaalde het brons. Bij de meisjes Junioren B was het Lisa van der Zee die het goud mee terug kon nemen naar Numansdorp. Anne Tauber en Eva Buurman completeerde het podium.

De oudste categorie, de Junioren A, had een grote inbreng van landelijke rijders. Het is maar de vraag of de respectievelijk 18 en 25 ronden die de vrouwen en mannen rijden voor hen wel een echt marathonkampioenschap genoemd kan worden. Op het ijs was het echter wel onderscheidend genoeg om aanvallers te belonen. Bij de vrouwen was het een kopgroep van vier dames die een ronde voorsprong pakte. Het was echter niet een van de drie landelijke rijders in het kwartet, maar de regionale rijdster Iris van der Stelt die de Nederlandse titel in de wacht sleepte. Lisa van der Geest (Groenehartsport.nl) moest op haar thuisbaan genoegen nemen met het zilver, Lisanne Buurman (Team Mutasport) behaalde het brons. Van het aanvalskwartet finisht Sharon Hendriks (Heijkoop & Partners) op de vierde plek als enige buiten de prijzen. Bij de mannen begon de titelstrijd met een neutralisatie toen na drie ronden Tim de Rooij zwaar ten val kwam en in de bocht bleef liggen. Pas nadat hij verzorgt was en door de EHBO van het ijs was begeleid werd de wedstrijd herstart. In het vervolg van de strijd was het Mats Stoltenborg (Schaatsteamhaarlem.nl) die zijn dominantie toonde. Solo slaagde hij er uiteindelijk in de laatsten van het peloton te dubbelen en haalde zo op een prachtige wijze de Nederlandse titel. Achter Stoltenborg won de regionale rijder Ruud van Egmond het zilver, Ruben Wieberdink (Paul van Vilsteren De adviseur installateur) werd derde. Overigens moet opgemerkt worden dat door de korte afstand de aanvallers zowel bij de mannen als de vrouwen pas op het laatste moment het peloton konden dubbelen. Dit leverde voor de jury de moeilijke situatie op dat zij het peloton eigenlijk direct moesten laten afsprinten, omdat ze anders de kampioen in het peloton zouden laten finishen. Dit leverde zeker bij de mannen wat geïrriteerde rijders op, die hun frustraties bij de jury uitte.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Dames Junioren A
Uitslag Heren Junioren A
Uitslag Dames Junioren B
Uitslag Heren Junioren B
Uitslag Dames Junioren C
Uitslag Heren Junioren C
Uitslag Dames Pupillen A
Uitslag Heren Pupillen A
Uitslag Dames Pupillen B
Uitslag Heren Pupillen B