Schaatspeloton.nl - Nieuws - JB Besturingstechniek en Okkinga Communicatie leiden na eerste dag KPN Tweedaagse

JB Besturingstechniek en Okkinga Communicatie leiden na eerste dag KPN Tweedaagse

geplaatst vrijdag 24 februari 2012 om 22:42:53 op Schaatspeloton.nl

Ronald Kruijer lost af naar Johan Knol in de aflossingswedstrijd van de KPN Tweedaagse.

Ronald Kruijer lost af naar Johan Knol in de aflossingswedstrijd van de KPN Tweedaagse. (bron: Schaatspeloton.nl)

Na de eerste dag van de KPN Tweedaagse leiden de formaties van JB Besturingstechniek en Okkinga Communicatie het klassement. JB Besturingstechniek won zowel de openende puntenkoers met Johan Knol en de afsluitende koppelkoers met het koppel Ronald Kruijer-Johan Knol. SOS Kinderdorpen won met Sjoerd Huisman de afvalkoers. Bij de Dames won Mariska Huisman voor Beteropenhaardhout.nl de puntenkoers, het koppel Foske Tamar van der Wal-Carien Kleibeuker won voor Okkinga Communicatie de koppelkoers.

Het peloton bracht op de eerste dag van de afsluitende KPN Tweedaagse nog een mooi schouwspel op het ijs. De avond begon met een puntenkoers die door een gebrek aan overzicht wat moeilijk te volgen was. Om de vijf ronden waren er in sprints punten te verdienen die samen met een dubbel tellende eindsprint de uitslag bepaalde. De sprints volgde echter te snel op elkaar om voor het publiek een overzicht van de tussenstand te geven. Aan het eind bleek bij de Dames Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) met 69 punten nipt de wedstrijd gewonnen te hebben voor Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) met 64 punten en Irene Schouten (langebaan, Team Liga), eenmalig rijdend voor Okkinga Communicatie, met 54 punten. Bij de mannen was in de puntenkoers iets meer overzicht doordat halverwege de strijd een kopgroep van drie man een succesvolle aanval opzette. Johan Knol (JB Besturingstechniek), Jan Maarten Heideman (Husqvarna-Gardena) en Jaap Smit (Schaatscentrum De Uithof) slaagde er uiteindelijk in een ronde voorsprong te pakken waardoor ze 40 bonuspunten verdiende. Aan de meet bleek Johan Knol de winnaar met 132 punten, voor Jaap Smit met 122 punten en Jan Maarten Heideman die 120 punten vergaarde.

Na de puntenkoers was het voor de mannen de beurt aan een afvalkoers. In het begin elke ronde, en later om de ronde, viel de laatst doorkomende rijder af en moest de wedstrijd verlaten. Vaak was niet naar tevredenheid van de afvaller, die af en toe ook met groots misbaar de beslissing aanvocht. Maar de jury kwam op geen van de beslissingen terug en de wedstrijd ontvouwde zich als er een die het aanzien meer dan waard was. Behalve de teleurstellingen van de afvallers was er voor het publiek ook een snelle wedstrijd te zien. Door het constante sprinten bleef het peloton de hele tijd op tempo totdat de laatste drie overgebleven rijders gedrieën in een finale gingen strijden om de zege. Hierin toonde Sjoerd Huisman (SOS Kinderdorpen) zich het snelst. Huisman klopte op de meet Ronald Kruijer (JB Besturingtechniek) en Peter Nauta (Jinstal-Radson). De vrouwen reden in Heerenveen geen afvalwedstrijd vanwege tijdgebrek.

Als afsluiting van de eerste dag werd er een koppelkoers gereden. Bij de Dames werd MKBasics.nl hier na een wissel buiten het wisselvak gediskwalificeerd, de Dames in het rood gaven te laat over. In de finale sprintte Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) die samen met Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie) een koppel vormde naar de zege. Het koppel van Okkinga Communicatie was op de meet sneller dan de gelegenheidscombinaties van Steigerplank.com en BAM-Univé Schaatsteam en CENNED/Haicobouma.nl. Bij de mannen was het opnieuw JB Besturingstechniek die aan het langste eind trok. Het koppel Johan Knol en Ronald Kruijer bleven op de streep Schaatscentrum De Uithof en Jinstal-Radson voor.

Na de eerste dag staat JB Besturingstechniek dan ook aan de leiding in het klassement. De Groningse formatie heeft 80 punten behaald en staat daarmee voor SOS Kinderdorpen (66 punten) en Schaatscentrum De Uithof (60 punten). Okkinga Communicatie voert met 50 punten de lijst aan bij de vrouwen, Beteropenhaardhout.nl en Steigerplank.com/BAM-Univé Schaatsteam volgen met respectievelijk 44 en 43 punten.

Tussenstand na dag 1 (Heren)
1. JB Besturingtechniek (80 pnt)
2. SOS Kinderdorpen (66 pnt)
3. Schaatscentrum De Uithof (60 pnt)
4. Jinstal-Radson (55 pnt)
5. Wadro (51 pnt)
6. DHW Power-play (49 pnt)
7. Payroll Group (46 pnt)
8. Husqvarna-Gardena (45 pnt)
9. Van Werven (42 pnt)
10. Habovo Bwaste (36 pnt)
11. Adviesburo Harry de Wolff (31 pnt)
12. Romex Restate (27 pnt)
13. Haven van Amsterdam/SKITS (20 pnt)

Tussenstand na dag 1 (Dames)
1. Okkinga Communicate (50 pnt)
2. Beteropenhaardhout.nl (44 pnt)
3. Steigerplank.com/BAM-Univé (43 pnt)
4. Hoolwerf Heiwerken (41 pnt)
5. Telstar Megastores (33 pnt)
6. Timpaan (31 pnt)
7. CENNED/Haico Bouma (31 pnt)
8. Intersport Jan Bols (30 pnt)
9. Make a Wish (28 pnt)
10. ACE Pharmaceuticals (24 pnt)
11. Koga/Lasaulec (19 pnt)
12. Us Frysk Dream Team (19 pnt)
13. Stouwdamsport (18 pnt)
14. Egberts-Borge/Ensing-Hulzebosch (17 pnt)
15. MKBasics.nl (16 pnt)

Bekijk ook:

Foto's