Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Maarten Heideman Prijs voor Simon Schouten

Jan Maarten Heideman Prijs voor Simon Schouten

geplaatst vrijdag 24 februari 2012 om 20:32:51 op Schaatspeloton.nl

Simon Schouten ontvangt van Jan Maarten Heideman de naar Heideman genoemde prijs voor meeste progressie.

Simon Schouten ontvangt van Jan Maarten Heideman de naar Heideman genoemde prijs voor meeste progressie. (bron: Neeke Wassenbergh-Smit)

Simon Schouten (Van Werven) heeft in Heerenveen bij de KPN Tweedaagse de Jan Maarten Heideman Prijs in ontvangst genomen uit handen van de naamgever van de prijs. De Top Divisiedebutant Schouten verbeterde zich dit seizoen tien keer en nam in punten een zeer grote voorspong. De Jan Maarten Heideman Prijs is bedoeld voor de marathonschaatser met de meeste progressie in een bepaald seizoen.

Heideman reikte de prijs, die bestaat uit een luxe legpenning en een bedrag aan geld, zelf uit. Dit gebeurde vrijdagavond 24 februari in het ijsstadion Thialf in Heerenveen bij de slotwedstrijden voor Top Divisierijders, waaraan beide succesvolle schaatsers deelnemen.

AMI Kappers, het bedrijf dat het schaatsteam van Heideman eerder sponsorde, steunt het initiatief voor de prijs vijf jaar. Beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde er de luxe legpenning in brons voor. Hierop beeldde hij een voluit sprintende schaatser af.

Niet alleen op kunstijs, maar ook op natuurijs en op wedstrijden over 200 kilometer, zoals de Elfstedentocht, kunnen marathonschaatsers punten vergaren voor de prijs. Aan het begin van het seizoen stond Schouten al even aan de leiding, maar daarna werd hij op kunstijs, waarop hij vier keer zijn positie verbeterde, geruime tijd verdrongen door anderen. Op het natuurijs van de Weissensee in Oostenrijk greep hij direct weer de leiding en die stond hij niet weer af. Zes keer (waarvan een keer in de Alternatieve Elfstedentocht) boekte hij op natuurijs vooruitgang, hoewel hij hierop vorig seizoen ook al goed presteerde. Bonuspunten voor podiumplaatsen leverden hem ook veel punten op.