Schaatspeloton.nl - Nieuws - Joost Juffermans stopt als marathonschaatser

Joost Juffermans stopt als marathonschaatser

geplaatst donderdag 16 februari 2012 om 17:04:34 op Schaatspeloton.nl

Joost Juffermans

Joost Juffermans

Aan het eind van het huidige seizoen bergt Joost Juffermans (Schaatscentrum De Uithof) zijn wedstrijdschaatsen definitief op. De 36-jarige Stompwijker heeft lang getwijfeld over zijn keuze, maar hakt nu na een tot op heden uitstekend seizoen de knoop door. Juffermans maakt sinds 2001 onafgebroken onderdeel uit van het A-peloton. Dit seizoen werd hij nog Zuid-Hollands Kampioen en won hij een wedstrijd in de KPN Marathon Cup.

"Ik wilde altijd stoppen op mijn hoogtepunt. Ik heb dit jaar drie keer de hoogste trede van het podium beklommen: de Jaap Eden trofee in Amsterdam, het Zuid-Hollands kampioenschap marathon en als langebaanschaatser de 5.000 meter van de Holland Cup in Enschede op mijn naam geschreven. Dit is mijn beste seizoen ooit." Aldus Juffermans die jarenlang het marathonschaatsen combineerde met zijn rietdekkersbedrijf en als veehouder met zijn vader in maatschap. "Mijn ouders verhuizen dit voorjaar naar het dorp. Het wordt tijd dat ik mij meer met de boerderij ga bemoeien."

Juffermans maakt als 18-jarige deel uit van de kernploeg shorttrack. Op zijn 21e maakte hij de overstap naar de schaatsmannen van de lange adem. Hij kenmerkt zich door zijn altijd aanwezige aanvalslust. Al in zijn eerste Top Divisiewedstrijd probeerde hij met een groepje te ontsnappen. Juffermans wist in zijn carrière op deze wijze vier marathons op zijn naam te schrijven. Daarbij reed hij drie keer solo naar de meet. "Dat is de mooiste manier om te winnen". Hij hoopt nu op natuurijs in Zweden en tijdens de tweedaagse in Heerenveen nog een paar mooie aanvallende wedstrijden te schaatsen.

Eerder was bekend dat Juffermans' ploeggenoot Thijs Smit stopt na dit seizoen. Smit heeft een aanbod van zijn werkgever geaccepteerd om in het buitenland te gaan werken.

Bekijk ook:

Joost Juffermans
Transferoverzicht 2012